Кметовете: Ще си партнираме с всяко правителство, искаме да е работещо

Кметовете: Ще си партнираме с всяко правителство, искаме да е работещо | StandartNews.com

Разград. НСОРБ винаги си е партнирало и е било коректив на всяко правителство. Нашата задача е да водим диалог, не да вземаме страна. За местните власти е важно правителството да работи. Така изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова коментира в Разград вътрешнолитическата ситуация у нас, възникнала след вота за европарламент в неделя. Тя направи това минути преди редовното заседание на Управителния съвет на сдружението.

Чавдарова припомни, че миналата година кметската асоциация е работила успешно с три правителства. Кметските власти у нас са легитимни и желаят диалогът с централната власт да продължи, категорични са от сдружението на градоначалниците.

Гинка Чавдарова не скри тревогата на кметовете от предстоящото прекратяване на плащанията по проектите за водни цикли, финансирани от ОП "Околна среда". В местните бюджети липсват ресурси, общините не могат сами да покрият задълженията си и ако финансирането спре, много градове в България ще останат разкопани, предупреди тя. Чавдарова съобщи, че НСОРБ е направило предложение пред управляващия орган и голяма част от проектите са преразгледани. Има общини като Костинброд, на които финансовите корекции са напълно признати и те ще си получат 100 % средствата по програма "Околна среда". Има други, които ще получат частично обявените от тях проекти, но има общини, на които ще се откажат промени в предвиденото финансиране. Чавдарова каза, че пълната картина по плащанията на ВиК-проектите ще стане ясна след като приключи одитът на ЕК. Лошото е, че проверката ще тече в следващите два месеца, които са активни за строителство и така много от местните управи сега не знаят какво ги очаква, ако продължат да инвестират в новоизграждащи се ВиК-системи, обясни изпълнителният директор на сдружението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай