Кмет на ГЕРБ с "чадър" от Филип Тефтерчето

Кмет на ГЕРБ с "чадър" от Филип Тефтерчето | StandartNews.com

София. Освен че е "удряла" по определени кметове и общински съветници от БСП, комисията на Филип Златанов е осъществявала и "чадър" над кметове на ГЕРБ. Това стана ясно от поредното заседание на парламентарната комисия, която се занимава със случая.

Потвърден сигнал за конфликт на интереси срещу кмет от ГЕРБ е залежавал в комисията над година и половина, бе разкрито днес. КПУКИ се е произнесла по казуса едва след оставката на кабинета "Борисов", което според депутати ясно означава, че Филип Златанов е действал по нареждане на тогавашното управление. Бившият вече кмет на Трън Станислав Николов е правил покупки с общински пари от магазина на майка си и баща си. С това той е навлязъл в конфликт на интереси за над 38 000 лева, пише в становището на комисията, с което потвърждава сигнала на общинския съветник Олег Тодоров. Обявяването на решението обаче е бавено над година и половина, въпреки че е взето доста по-рано, а законовият срок е два месеца. "Моите са на власт, няма кой какво да ми направи" е заявил бившият кмет пред Тодоров. В последствие той подаде оставка заради уличаващ го в други нарушения телевизионен репортаж.

За кмета на Берковица Милчо Доцов (БСП) пък комисията излиза с решение, с което установява конфликт на интереси, два дни преди местните избори. Впоследствие това решение е отхвърлено от Административен съд - София и ВАС. Според Доцов обаче то е повлияло силно върху електоралните нагласи и заради това и "други лъжи" той е загубил балотажа. "Комисията се е превърнала в орган за саморазправа", заяви Доцов.

Кметът на община Медковец Венцислав Кудкудейски (БСП) пък е обвинен, че е дал апетитни постове на жена си и дъщеря си. Комисията го проверява и установява, че всъщност няма конфликт на интереси, но бави становището. За него в тефтерчето на Златанов пише "да се забави", "изчакваме 2-3 месеца, Ф. каза: началото на септември". Последната записка за него гласи "кмет от БСП, но вече работи добре с ГЕРБ". И оневиняващото решение е публикувано.

За кмета на Велинград Иван Лебанов (БСП) пък комисията е взела решение още преди той да представи исканите от тях документи. По негови думи години наред той и неговата администрация са подлагани на системен тормоз, състоящ се от постоянни проверки от всевъзможни държавни институции. Според него служители от тези органи дори са му признавали, че са изпратени "да намерят нещо". Самият Лебанов е поискал комисията на Златанов да го провери за конфликт на интереси заради изнесени от негови опоненти слухове. "Тогава КПУКИ ми поискаха всички обществени поръчки в общината от 2009-а до 2012-а, което представлява един ТИР хартия", заяви той. Затова изслушването му се бави и почти година. Според данни на председателя на парламентарната комисия Кирил Добрев (БСП) в тефтерчето за Лебанов пише "самосезиране за Лебанов? - решението готово - изчакваме удар". Официално становище на комисията още няма, като в четвъртък той ще бъде изслушан за първи път.

Самият Златанов пък, еднолично и без знанието на комисията, е използвал влиянието си, за да "уволни" общински съветник от Ямбол, издигнат от БСП. Общински съветници от ГЕРБ изпратили писмо до председателя на комисията, за да попитат дали Мариета Сиркова, която е зам.-кмет на Тунджа и общински съветник в Ямбол, е в конфликт на интереси. По думи на Сиркова Златанов е върнал отговор, че конфликт на интереси няма, но е изразил становище, че тя е в несъвместимост. Това негово становище впоследствие е използвано от общинските съветници от ГЕРБ и внесено в ОИК, които отстраняват Сиркова от поста общински съветник. Според закона за местното самоуправление обаче тя не е в състояние на несъвместимост между двете позиции. "Проблемът е, че комисията на Златанов няма право да се произнася по казус за несъвместимост, а самият той дори не е уведомил комисията за запитването", заяви Сиркова. Според нея писмото на шефа на "Антимафия" е използвано за натиск върху ОИК. Същия ден тя изпраща писмо комисията на Златанов, на което вече й отговарят, че не е в конфликт на интереси и не е в несъвместимост. Причината за атаката, според нея, е, че е заемала неудобни за ГЕРБ публични позиции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай