Ключово изказване за СР Македония. Думите на Йотова

Не вижда основания на този етап за вдигане на ветото

Ключово изказване за СР Македония. Думите на Йотова | StandartNews.com

Вицепрезидентът Илияна Йотова не вижда основания на този етап за вдигане на ветото за старт на европреговорите на Република Северна Македония (РСМ). Това каза тя в интервю за предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR след визитата си в Битоля и Охрид преди дни.

Там Йотова присъства на откриването на Културен клуб "Иван Михайлов" и се срещна с местните българи. Вицепрезидентът подчерта, че указите за българско гражданство, издадени за хора от Северна Македония, само от 2007 година насам, са 85 хиляди.

Тези хора са доказали българския си произход с документи. В тази връзка тя коментира и преброяването в Северна Македония, според което само 3500 души са записани като българи на територията на страната, а резултатите от чужбина още не са излезли.

"България има 5 условия към РСМ, които са поставени много отдавна. Още когато се разбра, че от подписването на Договора за добросъседство нищо не е мръднало. 18 заседания на смесената историческа комисия и нито един ред, който да е променен в текстовете в училищата в РСМ", заяви Йотова

Йотова ще изкаже категорично становище, когато излязат резултатите от преброяването на населението в Северна Македония. На този етап тя не вижда основания преброяването да бъде признато.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай