Кирилов: Сериозни са нарушенията от съдия Миталов

Дания и Швеция са намерили изпод за увеличаване на давностния срок при значими сделки

Кирилов: Сериозни са нарушенията от съдия Миталов | StandartNews.com

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов обясни защо е изпратил на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет допълнителна информация към предложението си за освобождаване от длъжност на Андон Миталов от Специализирания наказателен съд.

Запознах се с преписката , предоставена ми от Инспектората към ВСС по извършена от него проверка на действията на съдията от Специализирания наказателен съд“, каза министърът в Панорама по БНТ.

Припомняме, че основанията за исканото уволнение на Андон Миталов са свързани с казуса „Николай Малинов“

Миналата година Миталов го пусна да пътува до Москва, а главният прокурор тогава Сотир Цацаров поиска от Инспектората към ВСС проверка на магистрата, тъй като според НПК, в досъдебното производство обвиняемият първо иска отмяна на забрана или разрешение от наблюдаващия прокурор и едва, ако той откаже, може да обжалва пред съда.

„Има сериозни притеснения за разпределянето на делото. Никой не е правил преценка, дали при излизане от България, лицето няма да се укрие. Има още множество други процесуално-технически нарушения. Ако се докаже корупция, тя е престъпление и е извън обхвата на решението, което може да вземе висшия кадрови орган. Аз исках да върна топката в игралното поле на съдебната система, защото се касае за авторитета на съда, дори на цялата държава“, обясни действията си Кирилов.

Според него Миталов не е поискал и становището на наблюдаващия прокурор за пускането на Малинов да пътува до Москва.

Никакви материали Америка не е дала и няма да даде на  българският правосъден министър, уточни той.  Действията им са по отношение на тяхната юрисдикция, но за нас са като навременна приятелска помощ. Защото така те казват – имаме данни, че има проблем. И може би ако вие също разследвате, ще се натъкнете на този проблем, обясни Кирилов.

По отношение на ревизията на приватизацията, правосъдният министър припомни: „Тази борба започна преди две години, тогава обаче взехме решение, че само с промяна в закона това не може да се случи. Темата беше поставена от г-н Бойко Борисов. Изследвахме практиката на Дания и Швеция, където давностният срок е изведен пред скоби, когато се касае за  престъпления от особена важност, каза Кирилов. Той припомни, че темата тогава е била разгледана в правната комисия в НС, Нинова е била пръв адресат за тези разследвания, но „така и не получихме отговор от нея“, припомни министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай