Кирил Петков зарадва бизнеса. Компенсации за тока. Условието!

Министърът на енергетиката ще съобщи формулата за дотации

Кирил Петков зарадва бизнеса. Компенсации за тока. Условието! | StandartNews.com

Кирил Петков зарадва бизнеса. Ще има компенсации заради скъпия ток, съобщи премиерът в интервю за „120 минути” на бТВ. Но те няма да са еднаква сума за всеки. Ще има под и таван.

Компаниите, които са успели да си договорят ток на ниски цени, няма да бъдат субсидирани. За фирмите, които купувват скъп ток и попадат между пода и тавана, ще има дотации – процент от цената на тока. Над тавана обаче – не. Вчера и днес с министрите на енергетиката и на финансите Андрей Николов и Асен Василев работехме много ефективно, снощи до много късно бяхме в Министерски съвет. Сега също се връщам оттам, каза Петков. И обобщи: „Ще има дотации за фирмите с най-голяма нужда”.

Детайлите ще излязат утре от министъра на енергетиката Николов, каза премиерът.

Не ни хареса изненадата, че в деня, в който се заклехме, излезе новината, че парното ще се вдигне с 30 процента, а токът ще поскъпне с двуцифрено число, заяви премиерът Кирил Петков. Той няколко пъти повтори тази неприятна изненада и категорично заяви, че според него тя не е случайна.

Мораториумът върху цените на ток, парно и вода бе сложен и критикуван. Но на нас ни бе нужен, за да си осигурим време за анализ – да си „купим” време, образно казано, обясни министър-председателят. Той съобщи, че мораториумът може да бъде премахнат и преди март, стига анализите да посочат точните цени на тока, които са реални като поскъпване.

Преди да дадем по-високи цени на крайния потребител, трябва да направим анализ, трябва да кажем дали няма течове, дали могат някакви пари да се спестят, заяви Кирил Петков.

Той коментира факта, че предложението за мораториума излезе от ГЕРБ. Внесоха го с грешна дата и това не беше най-добрият ход от тяхна гледна точка. Но сега имаме тези дни за анализ на доставчиците на газ, на износа на ток, обясни премиерът.

Кирил Петков съобщи, че се надява максимално бързо членовете на КЕВР с изтекъл мандат да бъдат сменени и новата комисия да насрочи 20-30-40 одита, които да покажат реалното формиране на цените, както и реалното състояние на топлофикациите. Законът дава много правомощия на КЕВР, които не комисията изпълнява – пълни инспекции на всички субекти по веригата, за да види дали разходите са реални, заключи Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай