Кирил Петков с разкритие. Напуска ли Нинова властта

Ето какво става в управляващата коалиция

Кирил Петков с разкритие. Напуска ли Нинова властта | StandartNews.com

Премиерът Кирил Петков проговори по най-щекотливия въпрос в управляващата коалиция - ще напусне ли Корнелия Нинова властта, ако следващата сряда парламентът приеме решение за оказване на военна помощ на Украйна. И днес Нинова обяви, че и един патрон за замине за Киев, тя излиза от кабинета.

"Това, което ясно беше изразено, че следващата седмица ще има решение на НС. ПП ще гласува за предоставяне на военно-техничка помощ в Украйна. Президентът Зеленски поиска много специфична военно-техническа помощ – да ремонтираме техните военни машини в българските заводи. Така че се надявам, че тази помощ ще може да бъде дадена след решение на НС", заяви Петков на брифинг с румънския си колега Николае Чука и еврокомисарят по транспорта Адина Валян в Букурещ.

А г-жа Нинова като коалиционен партньор вярвам, че няма да напусне коалицията. До този момент въпреки различните мнения по различни въпроси – коалицията продължава да работи и да дава добри резултати, каза още Кирил Петков.

"Имаме газова криза, война в Украйна и европейски усилия за преодоляване на възможна продоволствена криза. Ето затова е важно България и Румъния да не са само добри съседи, но и добри партньори", каза още Петков.

По думите му това показва усилената работа, която с румънските партньори имат като предизвикателство.

Според него има инфраструктура, която не досега не е оптимизирана напълно – тръбата, която докарва газ през Румъния и България към Турция.

"Сега може да работи в обратната посока. Да купуваме заедно втечнен газ е голяма възможност, защото ценовите нива ще са различни, ако купуваме заедно", допълни той.

"Обсъдихме общи въпроси - влизането в Шенген. Европейското бъдеще на Украйна, Молдова и Грузия са важни приоритети за нас", заяви още премиерът.

Кирил Петков заяви, че още следващата седмица почва работната група, която ще работи по инфраструктурните проекти, чрез които река Дунав да бъде плавателна през цялото време на годината.

"Както и идеята за един мост до Русе, и още 4 допълнителни моста, които могат да свържат нашите страни. Радвам се, че допълнително осъзнахме, че заедно можем много по-силно да противодействаме на рисковете от енергийната криза", каза още министър-председателят. И съобщи, че на 5 май енергийните министри на двете страни ще се срещнат в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай