Събота,

Кирил Петков проговори за червените линии. Защо не е най-смелият?

От: СТАНДАРТ -
701
Кирил Петков проговори за червените линии. Защо не е най-смелият?
A
A
A

Премиерът Кирил Петков проговори за искрите в коалицията и червените линии. „Това правителство много пъти ясно е казало, че ние осъждаме агресията на Русия. Мястото на Украйна е в ЕС. Това е тяхната сигурност”, коментира в интервю за Нова тв Петков. И каза ще има ли военна помощ за Украйна.

ВИЖ ОЩЕ: Петков взе страна. Кого избра – Нинова или Хр. Иванов?

„Като Кирил Петков, не като премиер, за мен военна помощ е абсолютно правилното нещо да се направи. Но в случая съм премиер, имам коалиционни партньори, които имат ясни „червени линии” и моята задача, не е да се правя на най-смелият”, коментира още Петков.

ВИЖ ОЩЕ: Идва ли Денят Х за кабинета?

„В момента „Демократична България” казват: „Това е нашата „червена линия”, БСП казват: „Това е нашата „червена линия”. Трябва да помислим. Затова ще ги поканя да отидем в Киев, защото не може човек да има по-информирано решение отколкото, когато е там. Надявам се, че тази седмица, докато парламентът е в почивка, ние ще си свършим работата като лидери и всеки ще направи стъпка назад, ще помисли колко е важна стабилността на България и каква трябва да ни е общата позиция, вместо да хвърляме червени линии и да махаме знамена”, заяви Петков.

ВИЖ ОЩЕ: Кулеба разтърси властта

Той се надява БСП и „Демократична България” да намерят общ език, а „Продължаваме промяната” ще бъде лидер в този диалог.

„Доста добри общи решения се случват, но светлината на прожекторите не ги фокусира тях. За БНБ беше добър пример - когато не се мисли коалиционно как може да работим заедно, веднага се изпада в криза, която автоматично започва да разклаща цялата структура на тази коалиция. Но мисля, че това беше добър урок за нас. Сега нека използваме урока, който имахме миналата седмица, и да се обединим под обща позиция. Има конфликти, има проблеми, но има принципно поведение. Държавата, въпреки кризите, които ни заливат отвън, оцелява по добър начин, сравнение с това, което щеше да бъде, ако не беше това правителство в момента", каза още Петков. И се обърна към партиите в коалицията:

„Тримата ми коалиционни партньори трябва да спрат да мислят партийно. По време на война трябва да се мисли държавнически.”

Той коментира и споровете по темата за парите за пътищата. „Ако ги бяхме раздали със затворени очи на 8 фирми тези 1,1 милиарда, щяхме да повторим на ГЕРБ начина за разплащане и пак щяхме да имаме 3000 дупки по пътищата”, заяви Петков. Сега обаче се стигнало до разумно решение. „Някой път в конфликта се раждат решения”, коментира премиерът.

Парите за пътища не са станали заложник на решението за БНБ. „За мен главният банкер на България трябва да е с най-високата репутация, която може да бъде. Тук не става въпрос за сделки. Имаме задължение да намери най-добрия банкер, около който всички да се обединим, да направим най-добрите пътища, да го направим по най-прозрачният начин. Нашата работа като държавни служители в момента е даване, даване, даване”, каза премиерът.

Той оцени Каримански като много добър банкер, който би бил много добър за Световната банка. „За централния банкер на България критерият трябва да бъде още по-висок и цялата коалиция да се обедини около него”, каза премиерът. Все още няма издигнати нови имена за поста.

Петков коментира и най-голямата разделителна линия в управляващата коалиция – позицията към Северна Македония.

"Нищо няма да се направи без да има гласуване в парламента и широк дебат. Не искаме да направим обаче така, че една съседна страна още повече да не ни обича", каза Петков.

"Ние сме една от малкото държави, които си позволяват да дадат зелена светлина първоначално на РСМ за ЕС, а сега даваме заден", допълни премиерът. По думите му правата на българите в Македония са важни. "Те трябва да са гарантирани. Ако промяната не е само "България моли за това нещо", а бъде част от пакета от мерки за РСМ, това е стъпка напред. Вярвам, че всъщност ние не трябва просто да вдигнем ветото, а да го преместим. Това, което аз виждам, е че те са готови да тръгнат по този път", каза Петков.

По думите му РСМ ще има изисквания и задължения, която ще са ясно рамкирани.

По думите му може да пуснем РСМ за ЕС и когато вече ЕС им постави условията за отварянето на първата глава, те ще са задължени да направят това, което искаме. "Точно това си говорих и с Урсула Фон дер Лайнен. Не трябва да чакаме някой да ни свърши работата. Най-глупавото нещо, което може да направим сега, е да се запънем и да искаме всички неща, за които сме си мечтали", каза той.

По думите му тогава националистическите сили на РСМ ще вземат управлението и шансът ние да постигнем нещо, остава в миналото.

Докато РСМ стане европейска членка сигурно има 10 години. В тях трябва да се борим да променим нещо и българите да имат пълно равноправие. 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички