Кулеба разтърси властта

Кирил Петков в менгеме от ултиматуми

Кулеба разтърси властта | StandartNews.com
  • БСП и Демократична България плашат с излизане от коалицията
  • Кирил Петков в менгеме от ултиматуми

Трус вместо овации донесе на властта украинският външен министър Дмитро Кулеба. След серия срещи с премиера Кирил Петков, президента Румен Радев и депутати от различни групи в НС дипломатът си тръгна по-разочарован, отколкото дойде у нас.

България няма да прати патрони и автомати в помощ на Украйна, за мечтаните от Киев противоракетни системи С-300 и дума не може да става. Не само защото страната ни разполага с  един единствен дивизион и лиши ли се от него, остава без защита на небето си. Но и защото с оръжието за Украйна е свързана властта у нас. Пратим ли го - кабинетът пада. Не го ли пратим - пак не е сигурен. Червената линия, от която не отстъпва БСП, бе кръстосана в четвъртък от синя. Демократична България обяви, че може да излезе от кабинета, ако не подкрепим Украйна с оръжие.

Всички сметки - криви

Всички тънки сметки в управляващата коалиция, свързани с визитата на Дмитро Кулеба, се оказаха криви. Демократична България го посрещна с изложба, показваща ужаса в Украйна. И с проекторешение за военна помощ. "Продължаваме промяната" и БСП обаче дръпнаха килимчето под краката на Христо Иванов и Атанас Атанасов, като процедурно провалиха влизането на документа в зала. Външната комисия изненадващо се оказа без доклад. Премиерът Кирил Петков, който очакваше да жъне похвали заради приема на бежанци, хуманитарната помощ и българския глас за Украйна в Брюксел, се наложи дълго да се обяснява, включително във Фейсбук, защо не можем да пратим оръжие на Киев. Корнелия Нинова пък падна в капана на ГЕРБ, които на брифинг я обвиниха, че всъщност е подписала документите за изпращане на боеприпаси. За капак дивиденти изкара "Възраждане". Костадин Костадинов сериозно обяви, че ще подкрепи оръжие за Киев, ако депутатите на Демократична България отидат доброволци в армията на Зеленски.

Какво пращаме?

Каква точно помощ праща България на Украйна? И Кулеба заяви, че не знае. "Разбирам, че българското правителство има затруднения да ни даде ясен отговор на този въпрос", каза дипломатът и допълни, че ще чака колкото е нужно, докато получи отговор. Но притисна властта: "Всеки, който не подкрепя Украйна, подкрепя агресора. За всеки ден, в който не се оказва помощ на Украйна, повече войници биват убивани, повече мирни граждани ще бъдат убити, повече домове ще бъдат разрушени".

Докато премиерът Кирил Петков се оказа в менгеме от ултиматуми, гласът на разума прозвуча от президента Румен Радев. За разлика от други държави, които са далеч от конфликта, България има огромна историческа диаспора в Украйна, която е в зоната на военни операции. Това изисква внимателно и отговорно отношение, коментира държавният глава. И заяви: "България трябва да предостави средства за индивидуална защита - бронежилетки, каски и други пакети за индивидуални защити".

Думите му не допаднаха на Кулеба. Искате да умрем защитени! - контрира дипломатът. "За двата дни в България чух два аргумента защо не трябва да се оказва военна помощ на Украйна. Първият, е че трябва да помагаме на мира, а не на войната. Вторият е, че руснаците, украинците и българите са братя и не трябва да се взима страна по този въпрос. Отговорът на първата теза е, че за да помогнем на мира, ние трябва да помогнем на Украйна, защото, ако я няма тази помощ, Русия ще извърши повече убийства и ще разруши повече домове", каза Кулеба.

Кой с кого е брат? А по отношение на тезата за братските народи, външният министър направо се възмути: "Как може да се смятаме за братя, когато стават такива убийства. Как може да смятаме за брат този, който дори в навечерието на Великден продължава да убива и разрушава".

Скъпи българи, не може през цялото време да сме по средата, идва време, когато трябва да вземем страна - страната на истината, призова още външният министър на Украйна. Той настоя политиците, които разсъждават над този въпрос от своите удобни офиси, да помислят за това какво става в момента в Украйна, как хората загиват и да вземат правилното решение. Най-добрият начин да спрем войната сега е да подкрепим Украйна, а не да останем неутрални, заключи Кулеба.

Премиер под обсада

Притиснат от всички страни, премиерът Кирил Петков излезе с пост във Фейсбук. Време е да загърбим политическото говорене, време е да спрем да говорим за червени линии и да поставяме ултиматуми, които ползват само една политическа сила, заяви Петков. И допълни, че осъзнава тежестта на историческия момент. От ПП вярваме, че трябва да взимаме отговорните решения дори когато същите са несъвместими с политическия ПР. За нас е важно в тази сложна четворна коалиция да бъдем източник на стабилност за България, като едновременно с това се грижим за живота на нашите съграждани, независимо в кое кътче на света се намират, допълни той. Ще успее ли? Това зависи само от умението му да постига баланс. Не само вътре в коалицията, парламента, страната, но и между великите сили. В противен случай страстите коалиционни тепърва започват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай