Идва ли Денят Х за кабинета?

Партиите свирят сбор за избори, "Възраждане" измества БСП

Идва ли Денят Х за кабинета? | StandartNews.com
  • Партиите свирят сбор за избори, "Възраждане" измества БСП
  • Андрей Райчев насрочи големия развод за септември

 

"Ребята, давайте жить дружно!". Едва ли шефката на ГЕРБ в парламента Десислава Атанасова си е давала сметка, че припомняйки легендарната фраза на котарака Леопод, ще се превърне в орисник на кабинета. Трети ден, досущ като анимационния герой, премиерът Кирил Петков уговаря ту БСП, ту ИТН, ту Демократична България да не разтурят коалицията. И да бъдат приятели.

Страстите коалиционни следваха страстите великденски

След тържественото влизане на моряците в България, опозицията изгони търговците от храма на властта, разкривайки как с два самолета и ПР акция Петков си е издействал "Осанна" с прибирането на екипажа. Докато кабинетът обясняваше на целия свят как украинците са дали син коридор за спасителната операция, моряците издъниха четата, благодарейки публично на Русия.

Тайната вечеря на коалиционния съвет роди компромисното решение да се платят на строителите веднага само 50 процента от средствата, като останалите минат надзора на парламентарна комисия. Но влизайки в пленарна зала пилатпонтийското решение получи

присъдата от политическия съд на ДПС

- противоконституционно и незаконно.

Всъщност, коалиционният пожар избухна още с вота за гуверньор на БНБ. Отказът на трите партии във властта да подкрепят кандидата на четвъртата - Любомир Каримански от ИТН, подпали чергата на кабинета. Защото играта бе всичко друго, но не и честна. И ако все пак и "Продължаваме промяната", и "Демократична България" се въздържаха при гласуването за Каримански, БСП гласува против, а голямата уста на Георги Свиленски стовари върху главите на червените гнева на Тошко Йорданов. Той нарече тъпотии - "долни, лъжливи и отвратителни", намеците на социалиста за сделки с първия пост в централната банка. И даде ясно да се разбере, че ИТН няма да забрави предателството. Дано при гласуването на парите за строителите няма пак избор за БНБ, иронично коментира вицепремиерът Гроздан Караджов.

На този фон две политически проучвания и три политически действия показаха, че партиите, включително онези във властта, свирят сбор за избори. ГЕРБ отново е първа политическа сила, неодобрението към кабинета вече е по-голямо от одобрението, обяви "Алфа Рисърч". Всеки втори смята, че правителството няма да изкара мандата си, допълни "Тренд". БСП поиска връщане на хартиените бюлетини, "Продължаваме промяната" стана партия, а Стефан Янев пришпори проекта си.

Три са разделителните линии

които минират коалицията: отношенията между "Продължаваме промяната и ИТН", Северна Македония и оръжието за Украйна. Искрите между хората на Слави Трифонов и на Кирил Петков в парламента хвърчаха цяла сряда в пленарната зала. ИТН наложиха проекторешението на Каримански за разплащането със запомнящия си призив на Йорданов към ПП: Гласувайте против Каримански - тъпо, но коалиционно. Малко по-късно "Продължаваме промяната" си го върна, бойкотирайки заседанието на Бюджетната комисия. Сезирам председателя на НС за бламиране, обяви Каримански. "Най-важният резултат и най-лошият резултат е, че загубиха уважение помежду си, вече не се харесват.

ИТН мисли за ПП много лоши работи, ПП мисли много лоши работи за ИТН. Там не може да има мир", коментира социологът Андрей Райчев.

И без неговата експертиза е ясно, че мир трудно може да има в коалицията и по другите две теми. Колкото и дипломатично да пази премиера Кирил Петков, външният министър  Теодора Генчовска разкри, че

съветниците му водят своя собствена външна политика

за Северна Македония. На страната на твърдата позиция на ИТН и БСП застана в четвъртък и президентът Румен Радев, възмутен от коментарите на колегата си Стево Пендаровски, че Ванче Михайлов бил "фашист". "Ако говорим за фашизъм, трябва да е ясно, че Иван Михайлов отказа на Хитлер да въвлече Македония в братоубийствена война с България. Не Иван Михайлов, а други хора, след установяване на диктатурата в Македония, избиваха десетки хиляди в концлагери само защото решиха да се наричат българи, а не македонци. Това е фашизъм", отсече държавният глава. И даде ясно да се разбере, че опитите на ПП бързо и въпреки настроенията на българите да вдигнат ветото на страната ни върху преговорите на съседите за ЕС удрят здраво на камък.

Не по-малко дълбока е разделителната линия и за Украйна. Изпратим ли един куршум, напускаме коалицията, обяви Корнелия Нинова. Ако не подкрепим Украйна с оръжие, може да не останем в управлението, контрира Демократична България. Христо Иванов уточни: "Ако управлението не може да съответства на идентичността, която заявява, ние няма как да останем част от него. Това не е ултиматум, това е прост реализъм".

Коалицията е пред разпад

обяви още Андрей Райчев. И даде прогнозата си: Най-вероятно той ще дойде през септември. Колегите му пък веднага обявиха разместването на пластовете. "Възраждане" неудържимо качва и вече измества БСП, отчете "Тренд". Във време на нестабилност полувоенна фигура като Стефан Янев - спокоен, уравновесен и със здрава ръка, бързо печели привърженици.

Вярна или не, хипотезата на Андрей Райчев не означава непременно избори. Тях никой не ги иска - нито партиите, нито хората. Страхът от войната и икономическата криза кара всеки втори българин да отговаря в проучванията, че не иска и трета нестабилност в този момент - политическа.

Преди какъвто и да било вот съществува опцията нов кабинет, излъчен от това Народно събрание, за която все повече депутати от всички групи говорят. Дали ще се случи - никой не знае. Четворната коалиция даде своето ноу хау - политика, управлявана от емоциите. Когато те са водещи, следват само изненади.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай