Петков взе страна. Кого избра – Нинова или Хр. Иванов?

Щкоалиционният съвет решава за помощ с оръжие на Украйна във вторник

Петков взе страна. Кого избра – Нинова или Хр. Иванов? | StandartNews.com

Кирил Петков взе страна в големия спор между Корнелия Нинова и Христо Иванов дали трябва да помогнем в оръжие на Украйна. Решението ще вземе коалиционен съвет във вторник.

ВИЖ ОЩЕ: Кирил Петков проговори за червените линии. Защо не е най-смелият?

 „Като Кирил Петков, не като премиер, за мен военна помощ е абсолютно правилното нещо да се направи. Но в случая съм премиер, имам коалиционни партньори, които имат ясни „червени линии” и моята задача, не е да се правя на най-смелият”, коментира Петков в интервю за Нова тв. Така той подкрепи тезата на Демократична България, която настоя в четвъртък да има парламентарно решение за изпращането на оръжие за Киев, но до гласуването му не се стигна. Липсваше доклад на Външната комисия в НС. БСП отдавна заяви, че за социалистите темата е „червена линия”. И един патрон да изпратим за Киев, БСП напуска коалицията. Обратният ултиматум постави ДБ.

ВИЖ ОЩЕ: Идва ли Денят Х за кабинета?

„В момента „Демократична България” казват: „Това е нашата „червена линия”, БСП казват: „Това е нашата „червена линия”. Трябва да помислим. Затова ще ги поканя да отидем в Киев, защото не може човек да има по-информирано решение отколкото, когато е там. Надявам се, че тази седмица, докато парламентът е в почивка, ние ще си свършим работата като лидери и всеки ще направи стъпка назад, ще помисли колко е важна стабилността на България и каква трябва да ни е общата позиция, вместо да хвърляме червени линии и да махаме знамена”, заяви Петков.

ВИЖ ОЩЕ: Кулеба разтърси властта

Той се надява БСП и „Демократична България” да намерят общ език, а „Продължаваме промяната” ще бъде лидер в този диалог.

В четвъртък Слави Трифонов излезе с пост във Фейсбук, в който също се обяви за военна помощ за Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор СТАНДРАТ
Коментирай