Кирил Петков падна в капана си. Лавина от дела срещу него

Той трябва да върне заплатите си, командировъчните и всички средства, които е получил от икономическото ведомство

Кирил Петков падна в капана си. Лавина от дела срещу него | StandartNews.com

Кирил Петков падна в собствения си капан, нарушавайки Конституцията и подписвайки декларация с невярно съдържание, че има са българско гражданство.

Лавина от дела, свързани с актовете на Петков, подписани от него, докато е бил незаконно министър на икономиката, се очаква още следващата седмица, съобщи “Труд”, позовавайки се на разговори със засегнати от заповеди и решения на лидера на "Продължаваме промяната".

Според авторитетни юристи има основание прекратените правоотношения на шефове и служители, различни вписвания, наредби и назначения, да бъдат обявени за нищожни от магистратите. В резултат на решението на КС, обявило президентския указ за назначаване на Петков за противоконституционен, всеки, който се чувства засегнат от решения на Петков може да заведе дело в съда. И точно това се очаква да се случи в близките дни.

Потърпевши вече правят консултации с адвокати, пише още "Труд". Те ще претендират за причинени вреди и съобразно правните си интереси.

Административните дела обаче не са от най-бързите, в момента масово се насрочват за март-април 2022 година. Това означава, че уволнените и ощетените ще получат обезщетение за целия период до излизане на решенията им. Назначените от Кирил Петков пък ще трябва да върнат неправомерно получените заплати.

Юристи вече се произнесоха, че от решението на Конституционния съд следва, че лидерът на "Продължаваме промяната" трябва да върне заплатите си, командировъчните и всички средства, които е получил от икономическото ведомство.

Юристи се позоваха на Решение №3 от 2020 година на Конституционния съд, в което е посочено, че президентските укази имат преки правни последици, предизвикани от самия указ, а назначаването на Петков е такава.

Според юристи има основание Петков да бъде съден и за уронване престижа на ББР и нанасяне на щети на банката. Експерти коментираха, че в момента назначения от Кирил Петков управленски екип на практика изяжда капитала на банката чрез провизиране на кредити, които са били безпроблемно обслужвани.

Актове на Кирил Петков, които могат да бъдат обжалвани:

Уволни двама членове на Надзорния съвет на Българска банка за развитие - Митко Симеонов и Велина Бурска.

Назначи двама нови членове на Надзорния съвет на Българска банка за развитие - Валентин Михов и Васил Щонов.

Сключи договор за дарение с Банка ДСК, която имаше 8 акции от ББР с номинална стойност по 100 лв. Банката дари акциите си на Министерство на икономиката.

Уволни Ясен Спасов от поста му на изпълнителен директор на Държавна консолидационна компания ЕАД.

Назначи Валери Белчев и Ваня Карагенева за членове на Съвета на директорите на Държавна консолидационна компания ЕАД.

Уволни Десислава Трифонова от поста директор на Българска агенция по инвестиции.

Назначи Стамен Янев за изпълнителен директор на Българска агенция по инвестиции.

Всички назначения и уволнения в Министерство на икономиката, подписани от Кирил Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай