Кирил Петков каза кога ще работи с опозицията

Новият премиер очерта приоритетите на кабинета и представи министрите

Кирил Петков каза кога ще работи с опозицията | StandartNews.com

Днес е важен ден да продължим промяната. Промяната на мисленето и промяната в управлението. Първата ни задача е всички да осъзнаем, че ако искаме по-добро бъдеще за България, трябва да работим заедно. Това каза кандидатът за министър-председател Кирил Петков от трибуната на Народното събрание.

Трябва да работим заедно - заедно, четиримата коалиционни партньори постигнахме общи дебати, с които направихме общо споразумение от 120 страници, 18 глави за политиките, които ще са нужни тази промяна да се осъществи. Заедно трябва да работим с опозицията, когато говорим за конституционни промени и промени в съдебната власт, каза още Кирил Петков. Той очерта основните приоритети на бъдещото правителство.

Първият приоритет на новото правителство е цената на тока. Не трябва да се допуска увеличаване на цената на тока за битовите потребители, тя трябва да се намали за бизнеса, каза Петков.

Кандидатът за министър-председател заяви, че мотото на правителството ще бъде "Нулева толерантност към корупцията".

Основен приоритет на кабинета ще е и справянето с кризата, предизвикана от коронавируса. Ще въведем зелен сертификат в Министерски съвет, обеща Петков. И обяви: "От утре всички министри със зелен сертификат".

Сред останалите приоритети на новото управление ще е да няма нито един човек над закона: МВР ще има една основна цел - да няма един човек над закона, никой да не се чувства, че ще остане безнаказан, каза Кирил Петков.

"Контролът на националните финанси и еврофондовете ще бъде даден на заместник министър-председателя и министър на финансите Асен Василев", посочи още Петков.

Според Петков трябва да се постигне съдебната реформа, а Иван Гешев не се е справил добре на поста си: "Нямаше никакви резултати от прокуратурата по КТБ, а какво да кажем, когато от САЩ ни налагат санкции по Магнитски. Реформата в прокуратурата трябва да стане факт", зарече се бъдещият премиер.

Митичният тунел под Шипка да стане реалност, да построим "Хемус" законно, нови мостове над Дунав, постави още като задачи Петков на бъдещите министри.

Една дестинация - 100 преживявания, е сред приоритети за туризма в България. Екологията, според Петков, е основна за развитието на туризма.

Ако гласувате този състав на МС, обещавам да съм министър на всички българи, зарече се Петков. Няма да има кмет или община, който да няма приоритет за инвестиционните проекти. И няма да има разграничения, обеща бъдещият премиер.

"За министрите - ще бъда пръв между равни. Ние сме отбор", обяви Петков и призова и коалиционните партньори, и опозицията да подкрепят това правителство: "След 4 години България ще е по-хубаво място.".

Трябва да работим заедно с опозиция. Следете всяка наша стъпка, гледайте за всяка наша грешка. Управляваме парите на гражданите. Разчитам на вас да бъдете конструктивни и критични към нашите действия. А що се отнася до конституционната реформа - нека веднъж завинаги дадем честно правосъдие на хората, каза Кирил Петков. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай