Понеделник,

Христо Иванов начерта червените линии в новия парламент

От: СТАНДАРТ -
Христо Иванов начерта червените линии в новия парламент
A
A
A

Лозан Панов ще бъде на балотаж, защото той поставя теми, които са структуроопределящи за политическия дебат в България. Това заяви в студиото на бТВ съпредседателят на „Демократична България‘ Христо Иванов.

„Г-н Панов дълго време беше един от малцината институционални говорители на гледните точки на демократичната общност. Беше естествено да получи подкрепата ни. Не на последно място той е независим, защото е излъчен от хора, които са независим. В инициативния комитет, издигащ Лозан Панов за президент, няма нито една партийна кандидатура“, каза Иванов.

Според него в политиката професионализмът и демократичните традиции са много важни.

„Важно е също и да усетим промяната, която се случва във времето. Хората не искат да сменим Бойко Борисов в ролята му на „един голям, който събира много власт в себе, с друг такъв. Хората искат диалогичност и всичко да се сложи на кръглата маса на равнопоставен разговор, в който да доминират обществените интереси, а не междуличностните отношения“, смята съпредседателят на „Демократична България“.

Иванов добави, че предишните два тура избори са били цената всички да научим този урок.

„Надявам се следващия парламент да започне с яснота около няколко неща: ще има коалиции, които ще стъпят на цялостни, внимателно изработени коалиционни споразумения; ще има споделяне на отговорност; ще има разговор за биографиите и капацитета на хората, които се номинират за определени позиции. Всичко това ще е, за да сформираме управление, което да може да си постави амбициозната задача да промени страната“, каза още той.

 „Акцентът за нас ще бъде внимателното структуриране на отношенията в една бъдеща коалиция, с ясните „червени линии“ по отношение на ГЕРБ и ДПС. Относно БСП „червената линия“ е, че не можем да подкрепим управление с техен мандат и въпреки негативизма, който се изля върху нас, в миналия парламент удържахме на този ангажимент“, заяви Иванов.

Според него ГЕРБ трябва да останат извън властта достатъчно дълго, за да престанат да бъдат носител на токсичност.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички