Христо Грозев разкри. Голямата лъжа на Митрофанова

По време на неговото изслушване днес

Христо Грозев разкри. Голямата лъжа на Митрофанова | StandartNews.com

Комисията за контрол над службите и специалните разузнавателни средства изслушва Христо Грозев, изпълнителен директор на разследващата журналистическа група "Белингкат", който наскоро беше обявен за издирване от руското правителство. В съобщение на руското министерството на вътрешните работи се казва, че той е издирван за нарушаване на „член от Наказателния кодекс на Руската федерация“.

Грозев изрази съмнение, че причината за издирването му от Руската федерация е тази, която изтъкна руският посланик в България Елеонора Митрофанова - просто, че не е добре дошъл на територията на Русия, допълват от novini.bg. "За мен е абсурдна тезата на посланик Елеонора Митрофанова, че обявяването ми за федерално издирване било послание към мен, че не съм добре дошъл в Русия, защото аз имам забрана за влизане още от 2012 г. Повече от очевидно е, че Русия иска да прекрати дейността ми като разследващ журналист и това е послание към всички разследващи журналисти", каза той.

"България трябва категорично да заяви, че подобен руски закон за цензуриране на информацията не може да бъде насочван към чужди граждани или руски колеги, принудени да емигрират заради него. Национален интерес на България е да разшири този казус извън моето обявяване в този списък към правата на всички журналисти в Европа, потенциално застрашени от преследване от Москва", посочи още Христо Грозев.

Грозев изрично бе попитан дали иска разговорът да е при закрити врата. Той бе категоричен, че няма какво да крие. "Общувам само единствено с органите на ДАНС , които проявиха интерес към моята безопасност", каза още той на въпрос дали и кои български институции са се свързали с него. След извикването на Митрофанова във външно министерство с него не са се свързвали или информирали никой от правителството, външно министерство или президентството, отговори той на Десислава Атанасова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай