Хората на Кирил Петков си пришиха заслуги на служебния кабинет

Работим в една посока, каза Йордан Терзийски

Хората на Кирил Петков си пришиха заслуги на служебния кабинет | StandartNews.com

Хората на Кирил Петков, които яростно громяха служебния кабинет, не се посвениха да си припишат заслуги на новите министри, свързани с осигуряването на доставките на газ.

Няма нужда да се създава напрежение за газа, защото има подсигурени доставки, а вчера стана ясно, че интерконекторът ще заработи на първи октомври преди отоплителния сезон, коментира Йордан Терзийски от "Продължаваме промяната". И заяви: „действията на служебния кабинет във връзка с газа, проектите на общините и проблема с поддръжката на пътищата показва, че служебното правителство работи в същата посока като предходното, макар и невинаги да изглежда така.”.

Припомняме, че кабинетът Петков остави общините без пари в бюджета и се наложи опозицията да поправя това, а средствата за пътища бяха тотално блокирани.

" Работим в една посока, често фактите се тълкуват по различен начин, което е излишно вкарване на напрежение в системата. Това е нещото, което не разбирам - защо се създава напрежение, когато няма нужда от такова. Дори когато "Газпром" спря газа, ние не оставихме страната нито ден без газ, работихме да увеличим енергийната диверсификация и форсирахме завършването на интерконектора. Така че наистина се надявам, и с усилията на служебното правителство, интерконекторът да тръгне, да се приемат офертите и за втечнения газ, така че да имаме за зимата.", посочи Терзийски.

Накрая Терзийски не изключи бъдещи преговори с "Газпром", но само след като страната достигне енергийна независимост чрез осигуряването на други източници.

"Газпром" се показа като нелоялен партньор като спря едностранно газа и с това наруши споразуменията. В дългосрочен план не отричаме руския газ по принцип, но когато имаме източници и доставчици на газ, по много по-различен начин може да влезем в преговорите с "Газпром", така че да се договорят и много по-добри цени и да не ни се извиват ръцете като газа се използва за политическо оръжие. Правителството на Бойко Борисов не е работило в посоката да се правят дългосрочни договори с други доставчици. В бъдеще може да се говори с "Газпром", но към момента газа е подсигурен.", каза той.

Според Терзийски отношенията с "Газпром" не биха били разделителна линия в една бъдеща коалиция с БСП. Все още от "Продължаваме промяната" не са решили дали да се коалират преди изборите с "Демократична България". Решението ще бъде взето на база социологическите данни.

Целта на "Продължаваме промяната" остава събирането на мнозинство от 121 депутати в парламента, което да е с антикорупционна насоченост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай