Четвъртък,

Хиновски за спрения газ: Индустрията изпада в шок!

От: СТАНДАРТ -
4055
Хиновски за спрения газ: Индустрията изпада в шок!
A
A
A

Страшна картина очерта енергийния експерт Иван Хиновски, след като Русия обяви, че ни спира газа от утре, 27 април.

На топлофикациите работата не може да продължи без руските доставки, коментира пред бТВ Хиновски, който е председател на Българския енергиен и минен форум. По думите му съгласно нормативните изисквания те трябва да разполагат със запас от битум.

По-важна е индустрията, защото тя изпада в шок в момента. 95% сме зависими от руския газ, съобщи експертът.

„Би трябвало, тъй като това се очакваше, България да е взела съответните мерки, най-малко да имаме готов договор за междусистемна свързаност с турската газова система, защото от там можем да получим най-бързо доставки на природен газ

И другото - суапови сделки през Ревитуса от Гърция, макар и малки количества. На България реално погледнато сега й трябват около милиард  - 1,5 милиарда най-много кубически метра газ на година. Вече в остатъка от тази година остават много по-малко. До края на тази година – може би половината", заяви Иван Хиновски.

По думите му, много е важна подготовката със съседните страни, нормативна и политическа. Над 95% от газа, който България потребява, е от „Газпром”, подчерта още въднъж експертът.

„Даже бих казал, че този газ, който ние го наричаме азерски, той до голяма степен има руска компонента, така че може да се каже, че сме 95% зависими от руския газ”, отбеляза Хиновски.

Във връзка с очакваното увеличение на цената на природния газ от 1 май, припомняме ви, че „Булгаргаз” поиска 5,3 ръст, Иван Хиновски заяви, че не очаква ръст на цените.

"Ако България успее да договори ново продължение на договора, което е възможно, стига да има политическа и икономическа мъдрост, не очаквам ръст на цената на газа, защото по всички анализи и прогнози на цената на газа, в Европа се очертава тенденция на лек спад на цената на природния газ, така че не би трябвало да очакваме по-голям от искания от „Булгаргаз” ръст на цената", добави експертът.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички