Хиновски със смразяваща прогноза за цената на газа

Енергийният експерт нарече ИТН ключ към правителството

Хиновски със смразяваща прогноза за цената на газа | StandartNews.com

Смразяваща прогноза за цената на газа наесен направи енергийният експерт Иван Хиновски, който доскоро бе част от ИТН.

Между 30 и 50% покачване на цените на газа спрямо сега видя Хиновски. В предаването "Денят на живо" по Нова тв той бе категоричен, че цената на газа ще расте. „Поне 30% спрямо сега. Сега е 184 към 200-220 през есента". Той обясни очаквания ръст с това, че в момнета липсва достатъчно газ, а към това се добавя и голямото търсене.

"Безобразно е бездействието на "Топлофикация София" в тази ситуация, когато може да диверсифицира доставките или да мине на пестящи режими чрез ВЕИ, категоричен бе експертът.

Според Хиновски при влизане в експлоатрация на българо-гръцката връзка в края на септември-октомври, по която ще се пренася газ, и ако се увеличат доставките от Азербайджан, България ще може да покрие потреблението си. По думите му обаче максималният капацитет на българо-гръцката връзка не е достатъчен.

"Аз смятам, че ние би трябвало спешно да направим анализ на увеличаване на количествата от Азербайджан. Би трябвало България да обяви отктрит международен конкурс за доставка на втечнен газ. Той би донесъл прогнозируемост”, каза Хиновски.

Според него "ние трябва да се пускаме постепенно от хорото на Газром. Но това не можем да го направим веднага".

В политически план Иван Хиновски бе категоричен, че нови избори означава загуба на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. И че би трябвало да настане "период на разум" в политиката на ИТН. Нея нарече "критичната партия, която е ключът за правителство". „Те са 19 депутати. Ако те гласуват, ще има правителство. Ако не – избори”, каза Иван Хиновски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай