Херо Мустафа проговори за газа

Работи се в опит за постигане на диверсификация възможно най-бързо, каза посланикът на САЩ

Херо Мустафа проговори за газа | StandartNews.com

Представете си, ако преди една година България беше завършила междусистемната газова връзка (интерконектора) с Гърция, тогава страната нямаше да бъде в сегашното положение. Това заяви посланикът на САЩ в България Херо Мустафа в интервю за "Нова телевизия".

"Работи се в опит за постигане на диверсификация възможно най-бързо. И това ще се случи - не само с втечнен природен газ от САЩ, но и от други държави", увери тя по повод договорката, постигната при неотдавнашното посещение на премиера Кирил Петков в САЩ за две извънредни доставки на втечнен природен газ на цени, по-ниски от тези на Русия.

"Ще продължим да работим за средносрочни и дългосрочни решения, защото сме приятели и партньори", увери посланикът на САЩ.

Мустафа подчерта, че  Русия едностранно наруши договора си с България за доставка на газ. "За тези, които винят България за случилото се, казвам: застъпете се за България; застъпете се за енергийната независимост на България", призова посланик Мустафа и допълни, че "Газпром" е използвал едностранно енергетиката като оръжие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай