Хампарцумян ни хвана за гърлото. Какво става с парите ни?

Чакат ни жестоки икономии

Хампарцумян ни хвана за гърлото. Какво става с парите ни? | StandartNews.com

Прогноза, която буквално хваща за гърлото и смразява, направи банкерът Левон Хампарцумян.

„Трябва да знаем, че се задава рецесия, както и по-високи цени на енергията. Инфлацията ще бъде относително висока достатъчно дълъг период от време“, каза той в интервю за бТВ.

Банкерът изтъкна, че централните банки, включително Федералният резерв на САЩ, са заявили, че ще се борят с инфлацията, дори с цената на рецесия. „Тази рецесия, ако почне там, ще дойде и тук“, обясни финансистът.

„Българските политици прекаляват като ни плашат – хаос и т.н. Не трябва да викат неволята, защото ще вземе да дойде“, предупреди той.

„Парите ни ще станат по-евтини. Ще можем да си купуваме по-малко неща. Едно от нещата, които можем да правим, е да помислим какво може да икономисваме като енергиен разход – на индивидуално ниво, компаниите и т.н.“, посъветва той.

„Ако някой си мисли, че Путин няма да ни спре газа през зимата – ще го спре, защото това му е в ръцете“, предупреди Хампарцумян. Това е причината, поради която трябва да започнем да икономисваме.

„Но ако всички започнем да се отопляваме като преди два-три сезона, разбира се електрическата мрежа няма да издържи. Т.е. икономии ни чакат, по-високи цени на енергията и разумни, организирани, солидарни мерки с другите европейски страни вътре в държавата, така че да преминем през тази 1-2 години докато успеем да диверсифицираме източниците на енергия“, посочи той.

Хампарцумян обясни още, че потискането на инфлацията няма да е еднократен акт: „Потискането на инфлацията е производство на повече стоки и услуги“.

„Потребявате по-малко от тези неща, които са по-скъпи. Не купувате излишни неща. Отлагате някои важни покупки, така че да бъдете ликвиден и да бъдете балансиран. И да имате някакъв буфер. Утре ако нещо стане на енергийния пазар изведнъж и цената на енергията стане двойна и тройна, най-вероятно някаква компенсация ще има на държавно ниво. Но трябва да изкараме докато тя дойде“, посъветва той.

„Газпром“ е оръжие, това не е компания. Това е една от елитните дивизии на руската армия. Имперските цели на Русия се постигат чрез, танкове, самолети и „Газпром“, обобщи Левон Хампарцумян. И отново подчерта, че трябва да помислим какво можем да икономисваме като енергиен разход.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай