Хамид: Да върнем обществото в демократичните устои

Няма нищо общо между г-н Доган и консултациите при президента Радев, каза депутатът

Хамид: Да върнем обществото в демократичните устои | StandartNews.com

"Господин Доган задълбочено анализира докъде достигнахме с демократичните промени. За съжаление в последните години има доста отстъпление от демократическите процеси, не сме в правилната посока, въртим се в кръг и се лутаме. Не развиваме тези процеси. Променят се правата, които търсят гражданите". Това заяви в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3 зам.-председател на ПГ на ДПС Хамид Хамид.

"Няма нищо общо между г-н Доган и консултациите при президента Радев. При нас става дума за промяна на политическия модел докато консултациите при държавния глава са опит да се отговори на нагласите на част от неправителствения сектор за промени в съдебната система. Не мисля, че изваждането на прокуратурата може да промени политическия модел или да доразвие демокрацията в страната. Обществото трябва да се върне в демократичните устои. Властта упражнява властта заради самата власт, стреми се да остане на власт по всякакъв начин. Няма визия как да помогне на хората, така се отдалечава от хората, обществото реагира. Властта не може да се управлява в името на самата власт, а в името на хората", коментира той.

"Управлението с настоящата демокрация – парламентарното, е най-справедливо и най-удачно. Президентските републики са рядкост, обикновено в по-големи и мощни държави със силни икономики. Слаби актьори бяха цялата политическа класа. Те се лутаха като в транс ден да мине друг да дойде, без ясна визия и постигане на ясни приоритети за догонване на държавите от Европа. Това постоянно хвалене как сме постигнали успехи не се споделя от хората", сподели Хамид.

"Има задкулисно съглашателство, което намери израз в закона за държавния бюджет по въпроса със субсидиите. Противоположни по идеология партии намериха начин да се обединят за собствените си пари, а не заради хората. Националистите, които внесоха предложение за 8 лв. партийна субсидия, кумуват на задкулисието. Съгласието на БСП беше грозно", заяви той.

"Приветстваме готовността за дебат. Самите средства как се разходват субсидиите, останаха в тайна за обществото. За какво са нужни средствата на партийните, хората не знаят. Те виждат само как се издържат телевизии, трупат се депозити. Трябва да се обясни на обществото за какво са необходими и как най-добре да бъдат финансирани партиите.

Преходът донесе свобода и плурализъм. Той донесе права и свободи, които с времето се развиха. Трябва да видим исканията на хората, защото правата им също се развиват. Не са същите като преди 30 години. Нуждите на хората са по-различни. Много идеи не се доразвиха, а се изкривиха. Икономиката не тръгна в желаната посока. Правата на хората бяха ограничени. Изкриви се най-много навлизането на популизма и национализма в политиката, това отне на хората демокрацията", сподели още Хамид Хамид.

"Не мисля, че мнозинството в парламента го има вече, камо ли то да е стабилно. Няма алтернатива, няма приоритети, няма съгласие по основни трасета, по които да се движи държавата. Ще продължим да се лутаме в мрак и в транс още една година. Има отстъпление от демократичния процес при изборите. Срастването на една партия с държавата навява мрачни спомени отпреди 30 години. Използването в държавния процес на държавните структури силово чрез заплаха или облаги да променят нагласата на избирателя е сериозно отстъпление", допълни той.

"Напрежението между министерски съвет и президент излезе извън нормалните взаимоотношения, изостри се тона, появиха се лични нападки, това ще се задълбочи.

Не мисля, че са нужни промени в мястото на прокуратурата, тя трябва а е в независимата съдебна система, при всяко друго положение тя би била зависима от парламент.  Това цели опити да бъде овладявана прокуратурата. Две са групите, които го искат – зелено-либералната розова извънпарламентарна формация и едни обвиняеми или подсъдими олигарси. Те се крият с дебели мустаци в Белград, други демонстрират своите червени бузки по приемите, но се чува, че са вложили сериозни средства срещу българската прокуратура.  Целта е да се подчини главния прокурор на някакви други цели, а не на закона. Този модел с контрольор е много опасен за държавата.

Зависим главен прокурор е опасен за обществото, да има контрольор на премиера, на президента, на председателя на ВКС", сподели още Хамид.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай