Хамид: В държава, която си има цар, сигурно царят разпитва

Първи коментари в парламента за разпита на Кирил Петков

Хамид: В държава, която си има цар, сигурно царят разпитва | StandartNews.com

След като премиерът днес се яви на разпит във Върховната касационна прокуратура във връзка с негов коментар, че не се разследват хора, извършили престъпления, представители на парламентарно представените политически сили реагираха с разнопосочни коментари.

В прокуратурата Петков занесе папка с 19 имена на хора, които, по думите му, имат влияние както върху криминални, така и върху икономически престъпления.

Лидерът на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров заяви, че разпитът на премиера е пиар акция от страна на прокуратурата и смята, че обвинител номер едно Ива Гешев се страхува от действията на управляващите:

"Всички стоим твърдо зад премиера, че това е една форма на пиар акция и реакция на страх, след като ние вече сме изразили публично и от трибуната на Народното събрание, че нямаме доверие в действията на прокуратурата и очакваме оставката на господин Гешев, така че неговата реакция в тази посока е донякъде предвидима".

Коалиционните партньори също застават зад Кирил Петков. Ивайло Мирчев от "Демократична България" е на мнение, че главният прокурор проявява слабост, а Станислав Балабанов от ИТН определи действията на Гешев като "институционален натиск":

„Господин Гешев очевидно се е самозабравил и проявява определена слабост в момента. Не бих искал да предполагам, че това е нещо различно. Коалицията застава изцяло зад премиера, разбира се, в тази ситуация“, коментира Мирчев.

„От страна на прокуратурата се демонстрира институционален натиск. Не знам защо го правят. Може би продължава господин Гешев да си мисли, че е недосегаем, но съм убеден, че с последователност и с идеите, които имаме ние като коалиционно правителство за съдебна реформа, дните на този главен прокурор са преброени, според нас“, заяви Балабанов.

Опозицията не вижда нищо нередно в разпита. Тома Биков от ГЕРБ коментира:

"Господин Петков в продължение на няколко дни твърдеше и в интервюта, и в публични изяви, че има информация за хора, които са участвали в престъпления, в корупция. Прокуратурата предприема, доколкото виждам, едно рутинно действие да поиска информация от него, защото става въпрос за министър-председателя, под чието ръководство са всички служби и МВР.

Би било проблем, ако той отиде с изрезки от вестници там, защото това означава, че ще се изложи. Може да сме опозиция, но и за нас не е приятно българският премиер да се излага".

Хамид Хамид от ДПС заяви, че не е наясно кой кого разпитва:

"Аз не разбрах много добре кой кого ще разпитва сега? Единият си подготвил въпроси, другият си подготвил въпроси. Леко съм объркан. В държава, която си има цар, сигурно царят разпитва. Нямам идея. Най-вероятно царят има такива правомощия в някои държави. Обърнете се към цар Киро".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов смята, че Кирил Петков трябва да представи цялата информация, с която разполага, и още:

"Време беше министър-председателят да даде своята скромна лепта. Бих посъветвал Кирил Петков да бъде малко по-смел. Когато говори по тези въпроси, да не чете, да излъчва малко повече смелост и решителност. Когато кажеш "А", трябва да кажеш и "Б". Ако кажеш, че Гешев е корумпиран, иди, докажи го и му го кажи в очите, освен всичко друго".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай