Кери с мисия "съюзническо рамо" (ОБЗОР)

Кери с мисия "съюзническо рамо" (ОБЗОР) | StandartNews.com

Идва в София след разговори в Женева по ядрената програма на Иран

Крепко приятелство, непоколебими отношения между съюзници, силна отдаденост към сигурността и солидарност пред заплахата за тероризъм, както и целия арсенал на дипломацията за решаването на кризата с ядрената програма на Иран. Това са етапите от обиколката на държавния секретар на САЩ Джон Кери, чиято последна спирка от това планирано пътуване приключва в четвъртък в София. Стопанинът на Държавния департамент започна пътуването си на 10 януари, когато бе и първата му визита - в Мюнхен, Германия. Там той се срещна със султана на Оман, Кабус, пред когото засвидетелства благодарността си за дългогодишните и силни отношения между САЩ и султаната. Следващата спирка на Кери бе Индия, където участва във важен инвеститорски форум на върха, на който подчерта критично важната роля на САЩ за подкрепата на устойчивия икономически растеж в един от най-старите съюзници на Вашингтон, както и в целия Индо-Тихоокеански регион.

В понеделник Кери кацна в Пакистан, където говори дълго за терористичната заплаха от талибаните, както местните, така и от Афганистан и за жертвите и страданията, които понася от тях пакистанският народ. Но подчерта, че САЩ са солидарни с тази страна и споделят интересите Пакистан да стане стабилен, сигурен и проспериращ, а двустранните отношения да са фактор за регионалната и международната сигурност.

Утре Кери пристига на визита в Женева, Швейцария, където ще разговаря с външния министър на Иран Мохамад Джавад Зариф във връзка със започващия на следващия ден нов кръг преговори по иранската ядрена програма.

В четвъртък шефът на американската дипломация пристига в София и темите, по които ще разговаря с политическото ръководство у нас, ще са сътрудничеството в сферата на сигурността, енергийната диверсификация, двустранната търговия и отношенията в областта на инвестициите. "Той ще подчертае също важността от върховенството на закона , така че това да помогне на България да реализира пълния си потенциал като жизнена европейска демокрация", посочиха от Държавния департамент.

Визитата на Кери е сред няколкото на високопоставени представители на държави съюзници и партньори в ЕС и НАТО, които бележат началото на годината. Първи в София днес пристига външният министър на Великобритания Филип Хамънд. Той ще разговаря с външния министър Даниел Митов, с когото според предварителните информации ще обсъдят двустранните отношения и перспективите за тяхното разширяване, сътрудничеството в рамките на ЕС, особено в контекста на кризата в Украйна, реформите на ЕС, борбата с тероризма, общата външна политика на съюза и регионалната сигурност.
Кери пристига на следващия ден и към него в София ще се присъедини заместничката му Виктория Нюланд, която ще дойде от Букурещ. Може да се предполага, че зад общите формулировки за съдържанието на разговорите стоят въпроси като засилване на военното сътрудничество, шистовия газ и други. През тази година България и САЩ ще продължат да интензифицират военното си сътрудничество. Ще се проведат над 30 съвместни военнополеви, военновъздушни и други учения, курсове и семинари на българска и други територии, съобщават български медии. Това е повече в сравнение с миналата 2014 г.

След София, където ще остане няколко часа, Кери се очаква да замине за Париж, тъй като САЩ бяха силно критикувани, че нито той, нито президентът Барак Обама са участвали в шествието за солидарност в неделя. Кери заяви на пресконференция в Индия, че той и Обама са "дълбоко ангажирани" още от първия момент след атаките и са предложили разузнавателна помощ. "Лично аз много исках да участвам в марша, но не можех, защото бях поел ангажимент в Индия и е много важно такива ангажименти да се спазват", каза дипломатът.

В края на януари в София се очаква и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Генсекът на Алианса вече посети прибалтийските републики, които поискаха военна помощ след присъединяването на Крим от Русия. В България Столтенберг със сигурност ще разговаря за ангажимента, който държавата ни пое на срещата на върха на НАТО да увеличава постепенно военния си бюджет до 2% от БВП. Този ангажимент не беше спазен в бюджета на България за 2015 г.

Дипломат по природа

Джон Форбс Кери пое поста държавен секретар на САЩ в началото на втория президентски мандат на Барак Обама, поемайки щафетата от Хилари Клинтън. Преди това дълги години бе сенатор от щата Масачузетс и председател на Комисията по външни работи на Сената на САЩ. Джон Кери е политик и дипломат с голям опит. А видимо и с талант в тези трудни дейности. Кери е известен като разумен дипломат, който с такт, а не с острота отстоява интересите на САЩ на международната сцена. Добрите му лични отношения с руския му колега Сергей Лавров са показателни за това. Те са образец на дипломатическо поведение, за което, разбира се, допринася и руският му колега. Въпреки големите различия в позициите на САЩ и Русия по кризата в Украйна и други проблеми двамата дипломати успяват да намерят начин да общуват нормално и да търсят дипломатически пътища за намаляване на напрежението.

Джон Кери бе кандидат-президент от Демократическата партия в президентските избори от 2004 г., но загуби битката от републиканския кандидат Джордж У. Буш. Преди да бъде избран за сенатор, той е заместник-губернатор на Масачузетс. Кери е син на военнослужещ в Армейския въздушен корпус, който по-късно работи и като дипломат.
Джон Кери е роден в Аурора, щата Колорадо, на 11 декември 1943 г. Учи в пансион в Ню Хампшир, а след това в Йелския университет, където завършва политология. През 1966 г. се записва доброволец във Флотския запас на САЩ и прекарва 4 месеца като офицер начело на бърз кораб през 1969 г. Кери получава няколко бойни медала по време на службата си на този кораб, включително "Сребърна звезда", "Бронзова звезда" и 3 "Пурпурни сърца".
Но след като се завръща в САЩ, се присъединява към "Виетнамски ветерани срещу войната" и дори става техен говорител.
Родословието на Джон Кери е много сложно.

По майчина линия той се родее с две от най-старите американски фамилии - Уинторп и Форбс. Името му е ирландско. По религиозна принадлежност е католик, но дядо му по бащина линия е евреин, който избягал от антисемитските гонения в Чехословакия и се прекръстил от Фриц Кон на Фредерик Кери.

В рода му има и френски братовчеди. Той също владее добре френски език, както и испански.

Бракът с първата му жена Джулия Торн се разпада през 80-те по нейна вина. От нея има две дъщери. През 1995 г. сключва втори брак с Тереза Хайнц, която е наследила милиарди от покойния си съпруг Х.Джон Хайнц Трети - собственик на компания за производство на кетчуп.

Евроскептикът милионер

На 15 юли миналата година премиерът Дейвид Камерън назначи нов министър на външните работи на мястото на подалия оставка ветеран на британската политика Уилям Хейг. Новият дипломат номер 1 не бе изненада за британската преса - министърът на отбраната Филип Хамънд.

59-годишният приемник на Хейг е милионер и втори по богатство член на кабинета след лорд Стратклайд, лидер на Камарата на лордовете. Според проучване на в. "Дейли Мейл" състоянието на външния министър се оценява на 7 млн. паунда. Хамънд е собственик на компанията за недвижимо имущество Castlemead, притежава също така къща на стойност 1 млн. паунда в Уестминстър и дом за 400 000 в Уокинг, графство Съри, където живее със съпругата си Сюзън, двете им дъщери и син. За справка, състоянието на Камерън се изчислява на 4 млн. паунда.

Хамънд бе министър на транспорта от 11 май 2010 г. до 14 октомври 2011 г., а след това пое военното министерство. Той е един от най-активните политици в средите на Консервативната партия и близък съратник на премиера Камерън. Както отбелязва Джеймс Форсайт от местното издание The Spectator, дипломат номер 1 на Великобритания се смята за евроскептик. "Той публично твърдеше, че ще напуснем ЕС, ако не ни върнат сериозни пълномощия", казва Форсайт. Журналистът отбелязва, че новият шеф на едно от ключовите ведомства на страната не е майстор на блестящите речи. С назначението на Хамънд премиерът, според Форсайт, по-скоро се е ръководил от желанието да има под ръка свой човек. Като министър на отбраната той активно се обявяваше срещу съкращаване на военните програми, а след ескалацията на ситуацията в Украйна изпрати британски самолети да патрулират в небето на прибалтийските страни в рамките на задължението в НАТО. В същото време той се въздържаше от резки изказвания по отношение на Русия. По време на визита във Вашингтон за среща с шефа на Пентагона Чък Хейгъл през март Хамънд каза, че най-ефективният способ за натиск срещу Русия ще бъдат дипломатическите, икономическите и енергийните мерки.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай