Катар ни отпуска пари за саниране

Катар ни отпуска пари за саниране | StandartNews.com

Повече полети между Доха и София

Катар може да ни отпусне пари за саниране. Емирството има готовност да инвестира във финансови инструменти, емитирани от Българската банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Така при много добри за България условия може да се подпомогне финансирането на националната програма за саниране и да се капитализира фондът. Това стана ясно по време на работната среща между финансовия министър Владислав Горанов и катарския му колега Али Шериф ал Емади. Двамата обсъдиха в Министерството на финансите в Доха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Катар.

"България може да предложи на Катар изгодни условия за инвестиции във финансови инструменти, по-конкретно такива, емитирани от Българската банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Държавата ни е стабилна както политически, така и икономически, което беше оценено положително и от финансовите пазари при емисията, която направихме наскоро", подчерта министър Горанов. От своя страна Али Шериф Ал Емади прояви интерес към инвестиции от страна на Катар както в българската финансова система, така и в енергетиката, земеделието и инфраструктурата. В качеството му на председател на борда на директорите на Qatar Airways, Али Шериф ал Емади постави въпроса за разширяване на дейността в България на катарския национален превозвач и изрази задоволство от досегашния опит на Qatar Airways в България. Катар има особен интерес към обучение и обмяна на опит с български специалисти в сферата на управлението на въздушното движение.

Имат интерес към 7-и блок

Борисов и шейх Ал Тани обсъждат доставките на газ

Катар проявява интерес към финансирането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Това стана ясно след среща между премиера Бойко Борисов и Негово превъзходителство баща-шейх на Катар Хамад бин Халифа Ал Тани в Доха. Министър-председателят е на двудневно официално посещение в арабската държава.

"България иска да изгради нова ядрена мощност в Козлодуй на площадката на съществуващата атомна електроцентрала. Там имаме изградени мощности още през 70-те години на миналия век, което ни дава предимството да разполагаме с готова инфраструктура и подготвени ядрени енергетици. След предсрочното закриването на първите 4 енергоблока, което беше условие за членството ни в ЕС, България взе решение да изградим нов модерен реактор от най-ново поколение, за да задоволим енергийните нужди на страната и успоредно с това да покрием най-високите екологични критерии", подчерта Борисов.

Премиерът обясни, че България има подписано споразумение с американската компания Уестингхаус за доставка на реактор, но страната ни търси стратегически инвеститор. От своя страна шейх Ал Тани прояви интерес към енергийната стратегия на България и поиска да му предоставим подробна презентация с параметрите на проекта. На срещата е била обсъдена и диверсификацията на газ. "За България е много важно да диверсифицираме доставките на газ. Работим усилено по изграждането на интерконекторните връзки с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, с приоритет към връзката с Гърция. Това ще даде възможност да внасяме газ от терминалите за втечнен газ на гръцкото крайбрежие, защото преминаването на газови танкери през Босфора е невъзможно на този етап", заяви Борисов. Двамата се обединиха около мнението, че задълбочаването на сътрудничеството в енергетиката е въпрос на взаимен интерес както между България и Катар, така и за Европейския съюз.

Ал-Тани е изразил желание българската изложба "Епопея на Тракийските царе" да бъде представена в Катар.

Питат за агнета и мед

България и Катар започват действия по активното развитие на сътрудничеството си в областта на земеделието. Това стана ясно по време на официалната среща на министъра на земеделието Десислава Танева и министъра на околната среда на Катар Ахмед Амер ал Хумейди. Арабската държава проявява засилен интерес към наши селскостопански продукти, като основно той е насочен към секторите овцевъдство, птицевъдство и пчеларство. Катар има инвестиционни намерения у нас именно в тези области. Министър Танева информира, че в България няма ГМО продукти и произвежданата продукция е биологично чиста, което предоставя добри възможности за реализацията й на катарския пазар.

За разширяване на двустранното сътрудничество между двете държави Десислава Танева покани на посещение у нас през есента министър Ахмед Амер ал Хумейди. Той ще дойде през септември заедно с представители на бизнеса. Тогава ще бъдат уточнени параметрите на договорните отношения между двете страни.

Помагаме си срещу терора

България и Катар ще обменят данни и ще си сътрудничат в борбата с тероризма и незаконния трафик. Това стана ясно след срещата между премиера Бойко Борисов и вицепремиера и МВР шеф Румяна Бъчварова с министър-председателя и министър на вътрешните работи на Катар Н. Пр. шейх Абдула бин Насър бин Халифа Ал Тани в Доха. Двете страни ще си сътрудничат в борбата с тероризма, незаконния трафик на наркотични вещества, оръжия, нелегален трафик на хора и финансови и икономически престъпления. Двамата министри на вътрешните работи договориха и изработването от офицерите на двете страни на детайлна Пътна карта за прилагане на партньорството, което предвижда обмен на опит относно прилагането на законодателството в областта на борбата с престъпността, както и използване на информация за целите на оперативно-издирвателната дейност и дейността по разследване в областите от взаимен интерес.

Вицепремиерът Бъчварова посети Националния команден център за сигурност и борба с престъпността на Катар, където беше запозната с мерките по обезпечаване на сигурността на предстоящото световно първенство по футбол през 2022г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай