Каримански посочи задача №1

Коалицията не е създадена заради поста на гуверньор на Българската народна банка, заяви той

Каримански посочи задача №1 | StandartNews.com

Коалицията не е създадена заради поста на гуверньор на Българската народна банка. Това заяви кандидатът за управител на БНБ Любомир Каримански от ИТН в специалното студио на bTV по повод избора за нов ръководител на Централната банка.

Покана бе отправена и до кандидата на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров, но той не взе участие в дебата.

Той посочи още, че се вижда като кандидата, който би осъществил приемственост между настоящото управление и новото. Каримански посочи, че има приоритетни задачи по отношение на БНБ.

„Аз имам специална пътна карта, по която трябва да се случат съответните стратегически цели, касаещи не само централната банка, а касаещи целия български народ и касаещи също така фискалната и финансова стабилност в страната“, посочи настоящият председател на бюджетната комисия в Народното събрание.

На въпрос, кое е най-силното качество на неговият опонент Каримански посочи, че Андрей Гюров притежава „приветливост и сговорчивост“.

Според кандидата за управител на БНБ много е важно Централната банка да помогне на правителството със своето „съкровище от експертиза“. Това съкровище трябва да се ползва и развива така, че и правителството на време да взима решения, които са важни за фиска и които са важни за финансовата стабилност на страната.

Каримански посочи една неотложна задача и това е инфлацията, която се настанява все повече и повече в България. Водещи проблеми са и войната в Украйна и всичко онова, което може да последва при веригата на доставки и и стокообмена.

"Това е една неотложна задача от гледна точка на инфлацията, на макроикономическата нестабилност, която се настанява все повече и повече в България. От гледна точка на войната в Украйна. И всичко онова, което може да последва при веригата на доставки и стокообмена вътре в страната", поясни той. 

Кандидатът за управител на БНБ посочи, че се очаква новият доклад, който да посочи доколко сме се приближили до еврозоната. Той посочи, че ще се съобрази с този доклад, но даде знак, че Брюксел може и да даде възможност за присъединяване към еврозоната без съвсем всички критерии да са изпълнени за това чрез т.нар. „дерогация“ от Критериите от Маастрихт. Последните определят на какви условия трябва да отговаря дадена държава, за да може да се присъедини към еврозоната - сред тях са ниво на инфлацията, ниво на лихвите по държавен дълг и др.

Водещата Мария Цънцарова попита Каримански дали е нормално банка да изплаща в кеш 1,2 млн. лв. след работно време.

Конкретно на въпроса Каримански коментира, че „не е много нормално“ да се изплащат такива средства и че в такива случаи би трябвало да се уведомява Българската народна банка.

Въпросът бе продиктуван от това, че преди часове бе разпространена информация, че с подписа на Любомир Каримански(който е бил директор в търговска банка по онова време - бел. ред) стоящ редом до този на малоимотно лице, фирма е била ощетена с над 850 хил. лв.

Каримански посочи, че през времето, когато е бил управител, е подписвал много договори и че обслужването на клиентите е задача на много дирекции в търговските банки и че те също е трябвало да дадат становище по трансакцията.

„Тук ми позволете да ви дам една аналогия, защото това е атака срещу мен, която аз не приемам по начина, по който се поднася“, посочи Каримански. Той даде пример с един от предишните гости в специалното студио на bTV – Левон Хампарцумян, който оглавяваше друга търговска банка: "В тази търговска банка от сметката на един известен футболист изчезнаха „едни пари“. Това прави ли г-н Хампарцумян съучастник в схемата."

"Аз не знам за какво точно и не знам какви сметки са откривани. Пак казвам, ако има някой, който е нарушил, то това трябва да се установи по законовия ред лично аз." Така Каримански отговори на друго твърдение от сайта bird.bg, че докато е бил в управлението на същата търговска банка е спомагал за финансови трансакции на контрагенти, свързани с руски капитали имащи отношение с закона „Магнитски“.

По думите на Каримански гласуването за управител на БНБ ще бъде следващата седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай