Каримански каза от къде ще дойдат парите за високи пенсии

Актуализацията на държавния бюджет може да бъде приета до 14 септември, каза финансистът

Каримански каза от къде ще дойдат парите за високи пенсии | StandartNews.com

Важни разяснения за актуализацията на пенсиите даде топфинансистът на ИТН Любомир Каримански, председател на бюджетната комисия в НС.

"Начинът на актуализация на пенсиите стъпва на действителния осигурителен доход, докато начинът, предложен от служебното правителство, не стъпваше върху действителния осигурителен доход", коментира пред БНР Каримански.

По думите му е важно да се подчертае, че средствата са осигурени до края на годината, а за следващата могат да се осигурят от източници в публичния сектор, където могат да бъдат оптимизирани разходите и да се покаже по-висока приходна част.

Повече средства могат според Каримански да дойдат от увеличаване на концесионните такси. Затова той се обяви за преразглеждане на концесионните договори.

"Ние защитаваме интереса на държавата от гледна точка на експлоатиране на природните богатства на страната. Ние трябва да се съобразяваме и с политиката на ЕК за това как и по какъв начин експлоатираме природните си богатства. ... Нима сме направили всичко възможно да оптимизираме икономиката на страната", коментира Каримански.

Актуализацията на държавния бюджет може да бъде приета до 14 септември, смята председателят на бюджетната комисия в НС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай