Неделя,

Караянчева остава шеф на парламента

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
A
A
A

Парламентът отхвърли искането на БСП и ДПС за предсрочно освобождаване на председателя на парламента Цвета Караянчева, след като двете партии успяха да съберат общо 96 подписа за отстраняването й.

Гласуваха 223-ма депутати - "за" предложението за оставка бяха 97, "против" - 126, въздържали се - нямаше.

БСП и ДПС поискаха оставката с мотиви, че тя не изпълнява задълженията си като председател, не познава Конституцията, уронва престижа на Народното събрание.

"Не съм безгрешна и никога не съм твърдяла това", заяви Цвета Караянчева от парламентарната трибуна след изслушването на депутатите.

"Благодаря на тези от вас, които казаха хубави думи за мен. Искам да благодаря и на коалицията БСП - ДПС, че ми дават възможност да се защитя от парламентарната трибуна и така да отговоря на синхронизираната им атака. Фактът, че в мотивите за искането на оставката ми присъства мое изказване отпреди три години е показателен за слабостта на мотивите на БСП и ДПС, събрани от 9 кладенеца", заяви Караянчева.

Целта ви не съм аз, жената Цвета Караянчева. Нито постът председател на Народното събрание. Вашата цел е свалянето на законно избраната и публично сключена управляваща коалиция от властта. Забравяте, че тази власт е спечелена на избори с вота на българските граждани, не с метежи и преврати. Моята чест не е функция на вашата оценка. Моята чест не може да бъде отнета най-малко от Вас", каза накрая Караянчева.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички