Каракачанов за "захарните бонбончета" на Кирил Петков

 Ние нямаме какво да дадем на Украйна, каза бившият министър на отбраната

Каракачанов за "захарните бонбончета" на Кирил Петков | StandartNews.com

"Властите в Северна Македония използват всякакви приоми, за да покажат, че българите там са малцинство. Това е политика още от Титова Юголавия. Налага се нова идентичност и се обезличават българите." 

Това заяви в студиото на БНТ бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той коментира темите за Северна Македония и войната в Украйна.

По думите на Каракачанов премиера Кирил Петков се опитва да ни пробутва "захаросани бонбончета" и се опитва да ни убеждава, че има напредък в отношенията ни с РС Македония.Според него министър-председателят е поел ангажимент пред някого и за това говори така.

Каракачанов бе категоричен, че напредък в преговорите не вижда.Той определи като спекула притеснението на ЕС, че в Северна Македония може да се случи украинския сценарий. Той допълни, че руското влияние там е доста слабо.

Каракачанов спомена и срещите на историческата комисия. Той коментира постигнатото съгласие за Климент Охридски и цар Самуил. Той не определи това като напредък, тъй като е договорено още през февруари. Сега остава само да се разберем за Възраждането, революционните борби, Гоце Делчев, и историята след ПСВ, добави той.

Като задължително условие за нормални отношение и отваряне на пътя към членство в ЕС на Северна Македония, Каракачанов определи спирането на фалшификациите на историята, на базата на които се налага омраза срещу българите. Постоянно се втълпява че българите са варвари и искат да окупират Македония.Не трябва да правим компромиси с националните интереси, категоричен е той.

Каракачанов коментира и темата за войната в Украйна. Ние нямаме какво да дадем, каза той. 25 години политиците унищожаваха нашето въоръжение - танковете и самолетите ни бяха продадени или нарязани за скрап, за да се харесаме на някого. Каракачанов заяви, че трябва да се подхожда деликатно в тази ситуация. Може да се стигне до там да няма кой да ремонтира нашите самолети, допълни той. Не трябва да сме зависими от никого, било и той коалиционен партньор.

В заключение Каракачанов заяви, че е по-добре ЕС да инициира мирни преговори с Русия, отколкото ние да даваме оръжие и да удължаваме войната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай