Неделя,

Каракачанов: Модернизацията на армията продължава

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
A
A
A

Забавяне ще има, но не и спиране на модернизацията на армията. Тя ще продължава да се модернизира, защото това е необходимо, заяви категорично министърът на отбраната Красимир Каракачанов в днешния празничен ден.

Той поздрави от ефира на БНТ всички мъже и жени в униформа, които са избрали благородната професия да защитават отечеството си, и им пожела здраве и увереност в изпълнението на задълженията им.

Каракачанов обясни, че по проектите за модернизация заради затваряне на границите има известно изоставане през тези два месеца. Проектът за бойните кораби има излъчена фирма, с която трябва да се започнат разговорите, но заради пандемията тези разговори не започват.

"Със сключването на договора за закупуването на първите осем самолета F-16 Block 70 започна модернизацията в българската армия. Беше възстановено военновъздушното училище след 17-годишно прекъсване. Беше поправена една несправедливост и се възстанови Висшето Военновъздушно училище в Долна Митрополия. Това дава възможност на нашите, не само бойни пилоти, но и на младежите и девойките, които решат да се насочат към авиацията, да получат едно добро образование", обясни вицепремиерът.

Той беше категоричен, че армията е институция, която по дефиниция е обучена да действа в извънредни положения. "И на нея й предстои, ако се наложи, да изпълнява много по-тежки мисии, свързани с много повече опасност, отколкото една пандемия от коронавирус. Обучението на личния състав както във военните училища, така и в подразделенията на българската армия не беше прекратено дори за една минута", каза Каракачанов.

Министърът посочи, че за тези два месеца има само два случая на коронавирус сред военнослужещите и към момента здравословното състояние в армията е отлично.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички