Каракачанов: Искат да окървавят протестите

Заради желанието на определени хора да се докопат до властта, е възможно да се стигне до ескалация на напрежението, предупреди вицепремиерът

Каракачанов: Искат да окървавят протестите | StandartNews.com

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира пред БНТ във Варна, че се страхува протестите да не бъдат опорочени и окървавени. Каракачанов е в морската ни столица по повод честванията за 141-на години от създаването на военноморските ни сили. Той присъства на присвояването на първо офицерско звание на 22-ма курсанти от Випуск 2020 "Добруджански" от ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", което е кулминацията на тържествата.

Министърът заяви, че заради желанието на определени хора да се докопат до властта, е възможно да се стигне до ескалация на напрежението и до инциденти по време на протестите в цялата страна. Според вицепремиера част от хората, които организират протестите, имат за цел те да бъдат опорочени и дори окървавени.

„Хората, които първата вечер отидоха с качулките, с маските, бяха подготвили бухалки и запалителни течности с идеята - какво да правят - да ги хвърлят по полицията или да нападат полицията. С ясното съзнание, че при такива действия ще има отговор. Полицията постъпи мъдро, не ги атакува, но подобни неща не могат да се търпят вечно", посочи Каракачанов.

В отговор на въпрос каква ще е реакцията на държавата, ако се стигне до крайни действия, той отговори, "че няма нормална държава в света, в която някой атакува органите на реда и го посрещат с баница и кисело мляко".

България води преговори с две държави за покупка на подводници, съобщи още министърът на отбраната

Опциите за купуване на подводници "втора ръка" са две - едната е Норвегия, а другата европейска страна, с която България преговаря, министърът не назова. Той се надява въпросът да бъде решен в следващите години. 

Преди да се стигне до подписването на договор за строежа на двата нови модулни патрулни кораба за ВМС, трябва да приключим преговорите, каза още Каракачанов и  изрази надежда, че следващите няколко месеца, най-късно до октомври, договорът ще бъде подписан. И двата кораба ще се строят във Варна.  Каракачанов припомни, че нашето условие е било минимум единият от тях да се строи в България. Според него, при строежа у нас страната ни ще ползва "бонус", тъй като 40 процента от парите са за грубата работа по изграждане на корпусите на плавателните съдове, т.е. това са пари, които ще останат в българската икономика.

Ремонтите на корабите също са в движение, а забавянето е заради процедурите, каза още министърът. По думите му през последните три години са дадени много повече пари за ремонти и поддръжка на съдовете в морския флот, отколкото през последните 30 години.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай