Сряда,

Караджов при Василев. Иска още пари

От: СТАНДАРТ -
1074
Караджов при Василев. Иска още пари
A
A
A

Повече средства за регионалното министерство ще иска вицепремиерът Гроздан Караджов от колегата си финансов министър Асен Василев.

В понеделник или вторник ще имам среща с вицепремиера и финансов министър Асен Василев, за да обсъдим още възможности за допълване на нашия бюджет,  каза Караджов в интервю за БНТ. И подчерта: „Видя се, че кооперирането между законодателната и изпълнителната власт позволи нещата да потръгнат”.

Според Караджов сагата с неплатените пари на пътностроителните фирми вече е приключила, по последни данни от 650 млн. лв. вече са платени към 600 млн. лв. Това извънредно плащане не е предвидено в бюджета за тази година и той ще трябва да бъде допълнен, обясни Караджов.

„Резултатът се вижда – навсякъде текат ремонти по пътищата. 2500 км се ремонтират основно, половината са довършване на стари проекти, но другите са нови“, съобщи вицепремиерът.

Гроздан Караджов би аларма, че милиарди левове от европейски програми са застрашени особено по общински проекти, тъй като цените, по които строителството е започнало, вече са различни. Инфлацията при строителните материали е много голяма. Чрез промяна в Закона за обществените поръчки ще се позволи стойността на вече сключени договори да може да се променя с максимум 15%. Методиката за индексирането все още се дебатира с бранша.

На 6 юни ще има голяма среща между МРРБ и МОСВ за довършването на магистрала "Струма" в частта през Кресненското дефиле. Вицепремиерът по климатичните промени Борислав Сандов настоява да има нов ОВОС и ако има възможност - да се поиска от ЕК финансиране на друг вариант за тази част, който да минава под формата на голям тунел. Според Караджов начин за разрешаване на този спор е да се започне строителството на едното платно на магистралата по съществуващия ОВОС и когато той приключи, да се реши въпросът за другото платно.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички