Караджов: "Хемус" завършена през 2024 г. е предизборно обещание

Регионалният министър с идея как да се справи с инхаус поръчките

Караджов: "Хемус" завършена през 2024 г. е предизборно обещание | StandartNews.com

Завършването на АМ "Хемус" през 2024 г. може да го сложите в графата "предизборни обещания". Това никога не е било възможно, заяви регионалният министър Гроздан Караджов пред Нова тв. 

Новият поставен срок за завършване на магистралата е през 2027 г.

Министърът посочи някои проблеми по участъците - тунел, проектът за който трябва да се преработва, неотчуждени участъци, строителство, което се е извършвало без разрешение. 

"Не искам да лъжа хората като им давам неизпълними обещания", заяви Караджов. Трябва да е ясно какви процедури трябва да се изпълнят, когато политиците дават някакви обещания, допълни той.

Той посочи, че не е обещавал, че в четиригодишния мандат най-много може да започне строителството на някой от коментираните мостове над река Дунав, но не е обещавал, че това ще се случи за 4 г. 2 години е само подготовката, обясни Караджов. Тази събота заедно с транспортния министър Николай Събев ще са в Русе за среща с румънския министър, защото там също трябва да се извършат някои процедури. 

По отношение на магистрала "Струма" - според Караджов трябва да се достроява с най-малка намеса, като платното с три ленти се разшири с още една. Не е проблем 15 км да се кара с по-ниска скорост, каза той. По думите му, този вариант ще е добър и за околната среда и запазването на животните. Тунелът е 4 пъти по-скъп, искам да прочета внимателно екологичното становище, че е по-екологичен, каза Караджов. "Всичко е реалистично - по-дълго, 4 пъти по-скъпо, да видим какво ще кажат от екологията", посочи министърът. 

За ремонта на 3000 км пътища, които трябва да бъдат ремонтирани - в момента избираме критериите по ЗОП и критериите пред фирмите, каквито досега не са поставяни. За основния ремонт се изисква строително разрешително, което изисква време. Тази година има 1 милиард лева повече за ремонт на пътища. 

Дали ще има поскъпване на проектите - развалянвето на инхаус процедурите означава още 2 г. забавяне и плащане на неустойка. Моето мнение е това да се внесе в Народното събрание, което да констатира, че това са незаконни процедури, направени с цел. Тази политическа безотговорност трябва да бъде констатирана от НС. След това да се продължи процедурата. Това е единственият начин държавата да не загуби пари и да се ускори процедурата, обясни Караджов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай