Четвъртък,

Караджов каза кой е най-важният път за връзка с РСМ

От: Агенция Стандарт -
577
Караджов каза кой е най-важният път за връзка с РСМ
A
A
A

Добросъседските разговори и работната програма, която се изработва и се следва от двете правителства, са онова, към което би трябвало България и Северна Македония да се стремят, заяви министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов в "Още от деня" след съвместното заседание на двете правителства в София.

Най-важният път, който ще ни свърже със Северна Македония, е изграждането на автомагистрала между Дупница и Гюешево, да се продължи в македонска страна, където македонското правителство работи върху ускорена рехабилитация на техния път, след Скопие имат по-висок клас път до Албания - през Тирана до Дуръс ще се отвори един много дълъг коридор, започвайки на изток от Варна, Бургас, когато приключим с автомагистрала "Черно море", до София през АМ "Тракия", от София по "Струма" до Дупница, а от там до Гюешево, после Скопие, Тирана, Дуръс - така са свързани Адриатичевско и Черно море, обясни той.

"Това е бившият коридор N 8, който през 2014 г. отпадна от програмите на ЕК, сега такава изток-запад ос няма и се разбрахме с министрите от Северна Македония, че ние трябва да отидем пред Европейската комисия заедно с албанския министър и да настояваме ЕК да възстанови и финансирането, и вниманието на т.н. коридор "Западни Балкани", заяви регионалният министър.

Засега Северна Македония ще разчита за финансиране на тези проекти чрез националния си бюджет и през други механизми за страни, които не са членки на ЕС, докато България ще разчита за финансиране изцяло на Фонда за регионално развитие и на програмите за транспортна свързаност, отбеляза Караджов. И подчерта, че сроковете зависят от нашето законодателство.

По думите му, досега при сегашните закони и срокове преминават между 3 и 5 години преди изобщо да направите първа копка - заради дълги процедури по ОВОЗ, заради дълги процедури на отчуждавания на земята, заради дълги процедури на процедиране на ПУП, заради самото проектиране, което е част от инвестиционния процес. И опитват да намерят начини да намалят сроковете за тези процедури наполовина.

Не е блокирано строителството на АМ "Хемус", не са спирани строежи на пътища, заяви министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички