Карадайъ: Време е за ново начало. Евроинтеграцията е невъзможна без икономически ръст

Без устойчив икономически растеж няма европейска интеграция

Карадайъ: Време е за ново начало. Евроинтеграцията е невъзможна без икономически ръст | StandartNews.com

Време е за ново начало. Така председателят на ДПС Мустафа Карадайъ завърши декларацията по повод началото на политическия сезон.

В нея той открои акцентите за следващите няколко месеца в работата на Народното събрание като  открои законите за КПКОНПИ, Плана за възстановяване и развитие, мерките за влизане в Шенген и еврозоната. По повод промените в Конституцията той заяви, че те трябва да са през призмата на оценка на демокрацията през последните 33 години, включително и на българския етнически модел, като отразяват изискванията на времето.   

 Също така  предупреди, че действията на управляващите във връзка със сигурността се диктуват въз основа на представата на улицата за справедливост и това руши доверието.

Основната част от изказването той посвети на местните избори през призмата на решаването на проблемите на хората и препотвърждаване на ангажиментите, поети от ДПС в предизборната кампания.  

Той е категоричен, че главната цел трябва да бъде осигуряване на устойчив растеж, гарантирани социални услуги и европейско качество на живот. Заяви, че трябва мащабно мислене за националната икономика и че без устойчив растеж няма европейска интеграция.  

Ето и акцентите в изказването на Карадайъ.

Трябва да се осигури сигурността на гражданите на основата на растящите цени на основните потребителски стоки и управляващите да се занимават с решаването на проблемите на хората. Действията на държавата са постфактум. В такава ситуацията логиката на политиката се диктува на основата на представата за справедливост на улицата. Това разрушава доверието на хората в държавата и държавността. Има време да се поправи това, категоричен е Карадайъ. Нужно е да проявим отговорността, която се изисква от нас, добави той.

Трябва да работим за решаването на проблемите на хората, приоритетите им да в дневния ред на политиците. Така ще можем да изведем България от кризата и да получим от Европа подкрепата, която ни се полага като член на съюза, заяви Карадайъ като акцентира на работата върху Шенген и еврозоната, за да бъде сигурно общото ни бъдеще. Ние твърдо ще отстояваме това, каза Карадайъ.

Спешно трябва да приемем законите по Плана за възстановяване и устойчивост като започнем със закона за КПКОНПИ, заяви лидерът на ДПС.

Обществото продължава да е разделено по много въпроси, но с открояващо се мнозинство с подкрепа за ЕС и НАТО, категоричен е той. Българите искат демократична и финансово независима държава. Иска живот по европейски стандарти. Отговорността на управляващите е най-голяма, защото те притежават ресурса да реализират това, като е въпрос на способности и капацитет да го осъществят, добави Карадайъ.

 Карадайъ постави акцент в изказването си и върху местните избори.

Той припомни, че местната власт е най-близко до хората и добави, че хората очакват икономически растеж, гарантирани социални услуги и европейско качество на живот.

Крайно време е всички да осъзнаят, че е необходима национална икономика, защото без икономически растеж е невъзможна европейската ни интеграция. Трябва да провокираме за мащабно мислене за реализиране на инвестиционните политики, които да гарантират икономически растеж и европейско качество на живот, заетост и нови работни места, качествено образование, социална справедливост, стабилност и сигурност на гражданите, развитие на регионите, създаване на качествена среда за живот във всички населени места.

По този начин Карадайъ препотвърди ангажиментите, които партията пое в предизборната кампания за 49-тото народно събрание, свързани с намаляване на обедняването и достигане на европейските стандарти на живот.

Той акцентира и върху промените в Конституцията като заяви, че това е един от най-важните въпроси. Препоръча дебатите да са основа за оценка на постиженията на демокрацията за последните 33 години, в т ч и на българския етническия модел

Всяка промяна има смисъл само ако отговаря на изискванията на времето и подобрява средата, начина и условията на живот, заяви Карадайъ.

Той призова за разум и отговорност в дебатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай