Карадайъ скочи на Асен Василев: Лъжете за Магнитски

Съдът обяви българските списъци за незаконни, каза лидерът на ДПС

Карадайъ скочи на Асен Василев: Лъжете за Магнитски | StandartNews.com

Лъжата трябва да се изобличава. Министерски съвет взе едно решение, въз основа на което се създадоха черни списъци и днес съдът ги обявява за незаконни. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ от трибуната на парламента, репликирайки вицепремиера Асен Василев. В отговор на въпрос от ИТН Василев  обяви, че правителството подготвя специален законопроект за национално приложение на всички санкции, които се налагат от трети страни извън ЕС срещу български граждани, включително и по закона "Магнитски", като призова парламентът да го приеме.

Лъжата трябва да се изобличава по всяко време и особено, когато министър-председателят и заместник министър председателят нарушават Конституцията и законите на страната и излизат да лъжат от тази трибуна, възмути се Мустафа Карадайъ.

Няма международен списък! Има една административна санкция по закон, който действа в територията на САЩ, заяви лидерът на ДПС.

Преди малко г-н Василев каза, че нямало закон, който да прилагат и сега правят проектозакон, за да се прилагат чужди санкции. Това е потвърждение, че при липсата на закон вие сте нарушили законите на страната, категоричен бе Мустафа Карадайъ, коментирайки българския черен списък.

Г-н председател, призовавам Ви да не допускате от тази трибуна да се отправят призиви за нарушаване на Конституцията и законите на страната. Това чухме преди малко от заместник министър председателя Асен Василев, призова лидерът на ДПС.

В предишното НС бях задал въпрос на служебния министър-председател на какво основание е взето Решение № 441, въз основа на което се създадоха едни черни списъци, които днес съдът ги обявява като незаконни, припомни Мустафа Карадайъ. И заяви: "Заместник министър председателят тук, от тази трибуна, заяви, без да прави впечатление, на който и да е от народните представители, в нарушение на Конституцията на Република България, че законите не са се спазвали, че имало някаква целесъобразност. Аз разбирам, че има и нов морал в тези хора, нова справедливост, но този нов морал и тази нова справедливост не се основават на Конституцията и законите на страната. Тези хора нарушават и днес от тази трибуна клетвата, която са положили. Явно тази група хора са в съюз за нарушаване на Конституцията и законите на страната".

Г-н председател, ще Ви помоля да направите забележка на такива хора. Да ги прекъсвате и да им отнемете думата, защото никой не може да призовава да се нарушават Конституцията и законите на страната, включително това да е г-н Кирил Петков и Асен Василев, призова ощеМустафа Карадайъ.

По искане на ДПС бе дадена 15-минутна почивка, за да все вземе от деловодството на парламента стенограмата с точния отговор на служебния министър-председател Стефан Янев.

"В отговор на мой въпрос от 9 август - на какво основание са предприети действия във връзка с наложените от САЩ санкции на български граждани и е взето решение № 441 от 4 юни 2021 г., служебният министър-председател Стефан Янев заявява: Приложима национална нормативна уредба не е налице. Няма!" - прочете стенограмата Мустафа Карадайъ след почивката на НС.

Тоест - в нарушение на Конституцията и законите на страната е взето това решение. И точно затова днес виждаме решенията на съда, с които се отменят незаконните действия на тези хора тук, коментира Карадайъ.

Призивите да се прилага някаква друга справедливост - извън конституцията и извън законите, на мен ми се струва, че заприличва на нещо от рода на Цар-Кировата държава. Но  България все още е парламентарна република и има действаща Конституция, обобщи лидерът на ДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай