Карадайъ: Европа не пита за Пеевски, а за "златните паспорти"

Не мога да разбера защо сегашното управление бяга от проверките, каза лидерът на ДПС

Карадайъ: Европа не пита за Пеевски, а за "златните паспорти" | StandartNews.com

Тема Делян Пеевски в Европа няма. Никой в Брюксел не ни зададе въпроси за народния представител от ДПС. Получихме обаче много питания за внесения от нас законопроект за пълна отмяна на т.нар. "златни паспорти" и най-вече за исканата от нас проверка на всеки един случай на инвестиционно гражданство. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в "Панорама" по БНТ. Тази седмица Карадайъ представи в сърцето на Европа идеите на Движението за промяна в Конституцията, които ще осигурят съдебна реформа, и внесеното от ДПС в парламента антикорупционно законодателство. То предвижда отмяна на т.нар. инвестиционно гражданство и на "ин хаус" процедурите.

Вицепрезидентът на ЕК Вера Юрова и представителите на европейските правосъдни институции, с които разговаряхме, се интересуваха най-вече от проверките на всеки конкретен "златен паспорт", които искаме с проектозакона да бъдат извършени, каза Карадайъ. И припомни, че само седмица по-късно управляващите внесоха същия законопроект, но без задължаването на ДАНС да извърши проверките.

Не мога да разбера защо сегашното управление бяга от проверките, каза Мустафа Карадайъ.

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, който също бе в студиото на "Панорама" съобщи, че са проверени 46 паспорта като при 6 от тях са установени нарушения, а два се гледат под лупа.

Това не е достатъчно, ние искаме проверка на всеки един конкретен случай, категоричен бе Карадайъ.

Лидерът на ДПС цитира решението на ВАС, което обяви българския списък "Магнитски" за незаконен. В становището на магистратите се подчертава, че няма законова основа за правителственото Решение № 441, въз основа на което е изготвен санкционният списък. Изпълнителната власт няма такива компетенции, правилата се определят със закон, а законите се приемат от Народното събрание, припомни Мустафа Карадайъ.

В мотивите на съда се казва, че два европейски регламента са нарушени с това Решение № 441 и никъде не се препоръчва приемането на закон, опонира Карадайъ на Асен Василев, който заяви, че именно заради липсата на законова база съдът е препоръчал приемането на специален нормативен акт.

Мустафа Карадайъ представи предложените от ДПС промени в Конституцията. Днес като опозиция взехме инициативата да направим няколко неща - да систематизираме говоренето в публичното пространство, защото много хора говорят, но никой нищо не предлага. Направихме преглед на мотивите към решения на Европейския съд по правата на човека, препоръките на Венецианската комисия, докладите на ЕК и препоръките в тях. Възложихме на експерти - бивши конституционни съдии, да изготвят проект, консултирахме го с действащи магистрати, каза Карадайъ. Той уточни, че генералната цел е била да няма необходимост от свикване на ВНС, за да може реформата да се извърши от обикновено Народно събрание.

Произведохме идеи, които предложихме на всички парламентарни групи. Отидохме във всяка парламентарна група и казахме: Това са нашите идеи, около които, като се запознаете с тях, очакваме да проведем среща. Ако имате допълнителни идеи и предложения - отворени сме за коментари, каза Карадайъ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай