Вторник,

Карадайъ: 30 г. работим за европейската интеграция на Балканите

От: Агенция Стандарт -
325
Карадайъ: 30 г. работим за европейската интеграция на Балканите
A
A
A

Най-добрата защита на гражданите и общностите е членството в ЕС и в НАТО. Това е заявил лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на срещата си с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, която се е състояла в парламента, съобщиха от пресцентъра на партията. Карадайъ е представил ДПС, изтъквайки че либералната партия е първата регистрирана по закон политическа партия у нас, която през последните 30 години неизменно е участвала в парламентарния живот на България.

"Нашата философия като партия още от 1990 г. е Балканите да бъдем част от НАТО и от Европейския съюз. Още тогава създателят на ДПС, почетният председател д-р Ахмед Доган, каза, че ние няма да тръгнем по пътя на реваншизма и етническото противопоставяне", е заявил Карадайъ. Той е припомнил, че българският етнически модел има в основата си философията на заедността и е пример за развитието на региона. Балканите сме мозайка от етноси. Затова - за да нямаме проблеми помежду си, още през 1990 г. ние казахме, че заедно трябва да градим общото си бъдеще. А това може да стане като членуваме в общи съюзи - НАТО и ЕС, е посочил още Карадайъ.

Лидерът на ДПС е подчертал, че 30 години Движението активно работи за европейската интеграция на Балканите. През 2017 г. спомогнахме разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани да стане приоритет на съюза. По време на Българското председателство на ЕС се състоя Съветът на либералите - над 300 души дойдоха в България и акцент на този съвет бе разширяването на ЕС със Западните Балкани, е припомнил Карадайъ. Той е изтъкнал дейността на президента на АЛДЕ Илхан Кючюк, който е постоянен докладчик на Европарламента за Северна Македония.

Диалогът трябва да е на всички нива - между правителствата, научните среди, бизнеса, включително и чрез общоевропейски подход по деликатните въпроси. Гражданският сектор и неправителствените организации също трябва да са част от общия процес, е заявил Карадайъ и е призовал: "Не трябва да оставяме скептиците да са говорители".

Искрено благодарим за подкрепата, която имаме, е казал премиерът Димитър Ковачевски и е допълнил: "Благодарим за всичко направено от Илхан Кючюк и от либералите в Европа. Надявам се, че ще намерим решение."


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички