Кънев поясни: 4 млрд. лв. е новият дълг

Кънев поясни: 4 млрд. лв. е новият дълг | StandartNews.com

Новият дълг ще е в размер не на 16, а на 4 милиарда лева, обяви в Пловдив Радан Кънев от Реформаторския блок. По думите му погрешен и манипулативен е коментарът, че предложеното решение за 16 милиарда лева е изцяло нов заем. Има стари задължения, които подлежат на рефинансиране и те са в размер на 12 милиарда, обясни Кънев и уточни, че всъщност само 4 милиарда ще останат за покриване на други нужди в бюджета.

"Заемът ще елиминира нестабилността и хаоса в изплащането на съществуващите дългове, защото обединява всички задължения и лихви", коментира още Радан Кънев. Според него решението за заема е добро, тъй като този модел се използва във всички напреднали страни.

Радан Кънев беше в Пловдив за учредяването на Реформаторски бизнес клуб, който ще е независима организация на бизнеса със седалище под тепетата. В нея ще членуват бизнесмени в сферите на инвестициите, строителството и медицината. „Целта е да се подобри диалогът между властта и бизнеса, а не управляващите да рекетират фирмите, а те от своя страна да подкупват управниците", каза Кънев. Според него с подобен модел на диалог ще се избегне рискът от създаване на местни обръчи от фирми около власт имащите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай