Калфин сравни социалната система до момента със закърпване на дупки

Калфин сравни социалната система до момента със закърпване на дупки | StandartNews.com

Варна. Настоящата социална система в България е резултат от дългогодишно закърпване на дупки и кръпки, в която липсва логика, последователност и насоченост към тези, които имат най-голяма нужда. Това каза във Варна вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Социалният министър изтъкна, че е разговарял с агенциите по заетостта, социалното подпомагане и на труда във Варна, както и с представители на НОИ. „Това направих защото имам ангажимент към Варна и варненци и мога да кажа, че вече навлизам в проблемите на Министерство на труда и социалната политика, как то работи и каква е конкретната тематика, кое тревожи работещите в социалната сфера. Важно е на място да се уточнят проблемите и какво очакват хората", обясни той.

„Промяната в тази система е голямо предизвикателство за мен. Аз обаче няма да правя гръмки и популистки изказвания и обещания, защото съм убеден, че чудеса са невъзможни и тази система не може да бъде променена за няколко месеца. Нямам амбицията да ставам любим министър", уточни Калфин. Той допълни, че иска политиките в социалната сфера да започнат да се подреждат по начин, който е най-добър за обществото.

„Важно е да се уточни по какъв начин се разпределят парите за България от Европейския съюз, които идват за социална дейност, защото ние сме почти изцяло зависими от тези средства. Недопустимо е 25 години българската социална система да се финансира от чужбина", каза още Ивайло Калфин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай