Калфин: Общините трябва да намерят още средства

Калфин: Общините трябва да намерят още средства | StandartNews.com

Услуги на общините, които се финансират от бюджета като делегирани дейности ще бъдат недофинансирани през следващата година, обяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Въпреки средното увеличение от 2 процента на средствата, общините ще трябва да намерят допълнително средства, за да продължат да предлагат социалните услуги, пише БНР.

По думите му там основният проблем е свързан с повишаването на минималната работна заплата. "В много социални услуги, които се предоставят от общините, виждаме много приближаване на заплащането на ниско квалифициран труд, примерно на чистачката в един социален дом и психолога, логопеда, това не е приемливо", каза той

Двата процента увеличение на стандарта не могат да дадат възможност за адекватно дофинансиране на тези предоставени услуги, но пък от друга страна субсидията за общините за следващата година се увеличава с 200 милиона. Надявам се, те ще търсят възможности, които да допълват държавно-делегираните дейности, за да могат техните жители да се възползват от максимално широк кръг обществени услуги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай