Калфин: Армията трябва да помага по границата

Калфин: Армията трябва да помага по границата | StandartNews.com

Ако не се приеме цялостна пенсионна реформа, АБВ няма какво да прави в кабинета

София. Армията трябва да помага по границата за справяне с бежанската вълна. Това мнение изрази по БНТ вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. По думите му това не е акт на агресия спрямо другата държава, какъвто сигнал дава разполагането на военни части по границата според министъра на отбраната и президента, който е главнокомандващ на армията. Българската армията ще окаже голяма помощ при охрана на границата, смята Калфин.

Вицепремиерът отбеляза, че страната ни много ясно трябва да заяви, че няма капацитет да приема още бежанци. "Но не трябва да стигаме до там да се образуват гета", добави той.

По темата с опасността от радикален ислям и процъфтяването на затворени религиозни течения в бедните квартали с предимно ромско население, Ивайло Калфин призна, че има социално изключване на хора и те са податливи на подобни влияния като промяна на религията и възгледите и тази тема сега е на дневен ред особено след случилото се във Франция. "Склонни към крайни действия са социално слабите хора, но България бавно върви напред", каза социалният министър.

Всички реформи целят увеличаване на пенсиите

„Пенсиите са страшно ниски в България и всички реформи, които ще се правят, целят те да се увеличат", увери Калфин. „Голямото предизвикателство за мен като министър е да приключим разговорите за пенсионната система, и то в началото на годината", каза социалният министър. „Темата се обсъжда от 15 години. Трябва да се направят промени така, че да са поносими за хората", подчерта той.

"Ако не се приеме цялостната визия за пенсионна реформа, няма аз и АБВ какво да правим в кабинета", категоричен бе Калфин.

Той коментира уклончиво темата със създадения наскоро конфликт между държавния осигурител НОИ и частните пенсионни фондове, които от 15 години са втори стълб на осигуряване.

„НОИ се субсидира от държавата, в периоди на трудности за държавата се затруднява управлението на пенсионните фондове там. Частните фондове също имат понякога затруднения. Трябва всеки гражданин да може да прецени какви са перспективите му. В момента проблемът не е в НОИ, а в това, че критериите са объркани", каза социалният министър.

„Факт е, че в някои фондове са липсвали вноски, работодателите са се ослушвали и не са ги внасяли. Затова трябва да се засили контролът и това да не се допуска", подчерта той.

Вицепремиерът вижда разбиране от колегите си в правителството. Работата на кабинета Калфин определи като добра.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай