Календерска даде на съд вота за общински съветници в София

Календерска даде на съд вота за общински съветници в София | StandartNews.com

Кандидатът за кмет на София от ПП „България без цензура" и водач на листата за общински съветници Мария Календерска даде на съд вота в София. Тя подаде жалба до Административен съд днес, с която иска спиране на решението на ОИК за избор на общински съветници и поиска касиране на вота заради умишлено манипулиране на протоколите и опорочаване на избора на гражданите.

Жалбата е на основание чл.459, ал.(1) от Изборния кодекс. "Допуснати са драстични и груби нарушения на императивни разпоредби на Изборния кодекс/ИК/, които опорочиха изцяло изборния процес, поради което определените и обявени резултати не отговарят на действителната воля на избирателите, като доказателствата за това са близо 10% сгрешени протоколи от общия брой за изборите за общински съветници", се казва в нея. Като утежняващо условие и допълнителна предпоставка за извършването на манипулации и нерегламентирани корекции в съдържанието на самите секционни протоколи, се посочва масовият хаос и безредици в зала Арена Армеец.

Според членове на Секционни избирателни комисии, участвали при предаването и приемането на изборните протоколи, процесът се е забавил заради повторното преброяване на бюлетините и коригирането на протоколите. Такива действия не са документирани от ОИК, която трябва да осъществи отваряне на чувала с бюлетините и повторното им преброяване само и единствено в присъствието на всичките седем члена на Секционната избирателна комисия и само тогава ИК позволява да се променят данни, касаещи разпределението на действителните бюлетини. Видно от приложените протоколи към настоящата жалба, корекции са правени по разпределение на действителните гласове, като на тези корекции липсват подписите на всичките седем члена на този СИК. В жалбата са дадени са примери с 89 СИК-ове, в които са правени поправки на изборните резултати без подписи на членовете на комисиите и без правно основание, разминаване в гласовете, неправилни корекции и задрасквания, неоснователно намаляване на броя на гласовете за ПП „България без цензура". Приложени са и документи за констатираните нарушения.

"Считам, че не е налице просто техническа грешка в отчитането и отразяването на действителните и недействителни гласове за листата на ПП „България без цензура" в секционните протоколи, а напълно умишлено и преднамерено поправяне на резултатите с цел получаване на по-малък изборен резултат за листата на ПП „България без цензура"", твърди Календерска в жалбата до Административен съд. Тя посочва като аргумент за отмяна на резултата от вота като незаконосъобразен и изключително големият брой на недействителните бюлетини в изборите за общински съветници – 36894, почти 10 % от броя на всички гласували за тези избори, както и десетките оплаквания и сигнали от членове и симпатизанти на ББЦ, които не са открили своя вот за листата, отразен в протоколите на техните секции.

"Считам, че е налице недопустимо нарушаване на конституционните права на българските избиратели свободно да избират и определят състава на органите на местно самоуправление, а така също и правото на кандидатите да бъдат избирани равноправно и законно в едни демократични и правови избори", категорична е Календерска.

Тя оспорва изцяло верността и истинността на изборните секционни протоколи и настоява за повторно преброяване на всички бюлетини в изборите за общински съветници в секционните избирателни комисии на територията на Столична община.

"Моля да отмените обжалваното решение като незаконосъобразно и неправилно, противоречащо на материалния закон и на целта на закона, както и постановено в разрез с процесуалните правила. Да обявите избирането на общински съветници на Столична община за недействително, да бъде отменено решението поради допусната грешка в пресмятането или допусната техническа грешка и да бъдат върнати книжата на ОИК – Столична, за обявяване на действителните резултати, със задължителни указания по тълкуването и прилагането на закона, както и да постановите изрично спиране на изпълнението на обжалваното решение на ОИК-Столична , докато не се произнесете с влязло в сила съдебно решение по настоящата жалба", пише в жалбата си до Административен съд Мария Календерска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай