Какво сме без Шенген? Смразяващи думи на евродепутат

Какво каза Радан Кънев за нашето приемане

Какво сме без Шенген? Смразяващи думи на евродепутат | StandartNews.com

Евродепутатът от "Демократична България" и ЕНП Радан Кънев говори в "Светът и ние" по отношение на присъединяването на България към Шенген

"Това вече е геостратегически удар за България с огромна сила. Това е пряка заплаха за националната ни сигурност. Ще имаме няколко месеца да проведем политика, която да гарантира на първо място, че разделянето няма да се случи, на второ място, че на следващ етап при следващо повдигане на председателството на Европейския съюз на този въпрос в рамките на 2023 година кандидатурата на България няма да бъде блокирана и заедно с Румъния ще бъдем приети", каза той.

Според Кънев няма съмнения в българското общество относно присъединяването на страната ни към Шенген, единодушие има и между политическите сили. Евродепутатът изтъкна предимствата на присъединяването към шенгенското пространство, които от една страна са свързани с възможността за преминаване на границите от европейски граждани без паспортни проверки и дълго чакане, а от друга - с търговията и транспорта.

"Между България и Румъния, държави, които са икономически изключително близки, се чака понякога часове, за да се премине границата. Между България и Гърция също не е лесен трафикът. Това има голямо отражение върху търговията и индустрията", подчерта той.

"Има имиджов нюанс. Той е част от по-голямата картина за това колко пълноценен участник сме в новите политики за европейска сигурност", обясни той.

Евродепутатът отбеляза, че тясната интеграция на България в сферата на сигурността е определяща в сегашните времена, когато войната е съвсем близо до нас и светът е по-нестабилен.

"Важен фактор е мигрантската криза от 2015 година и в момента засилващата се нова мигрантска вълна", поясни той.

"Има проблеми и от страна на България и ние трябва интензивно да търсим решения на тези проблеми", подчерта той.

Възможно е да не се стигне до гласуване, а до поредно отлагане.

"Най-вероятният изход е отлагане, защото Нидерландия зае тази изключително опасна за нас позиция - България и Румъния да бъдат разделени. Да стане подобно разделяне юридически факт не е лесна стъпка, не може да стане за 2-3 дни", поясни евродепутатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай