Четвъртък,

Какво следва след изгонването на дипломатите? Говорят експерти

От: Агенция Стандарт -
2650
Какво следва след изгонването на дипломатите? Говорят експерти
A
A
A

Изгонването на руски дипломати от страната може да има добри и лоши последствия за страната ни, смятат експертите. Действията обаче не са били координирани между властите у нас. 

"Имаме едно натрупване от април насам със списъци на дипломатите, които трябва да бъдат експулсирани и пак ви връщам към думите на министър-председателя, че руският посланик има пръст в свалянето на правителството. Следователно това е реакция. Такава бройка на експулсирани и президентът да не знае", посочи бившият министър на отбраната Ангел Найденов в ефира на България Он Еър.  

"В краткосрочен план това няма как да подобри нашите отношения, напротив. Може да отидем към замразяване на отношенията, но в дългосрочен план то може да бъде по-здравословно, тъй като в последните 100 години не сме имали никога здравословни отношения", каза бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев 

Отношенията ни с Кремъл няма да прекъснат нито дипломацията, нито мира между двете страни, смятат още експертите. 

"С риск да сбъркам аз ще кажа, че няма да бъде закрито посолството, тъй като Русия няма интерес да закрие своето посолство. Според мен руският посланик използваше тази теза за натиск върху правителството", добави проф. Тагарев.  

Затова ходът на България е логичен и продиктуван от поведението на Москва у нас. 

"Вероятно една част от тези 70 човека са свързани с тайните служби, доказателства едва ли ще видим някога. Трябва да се доверим на председателя на ДАНС", заяви Ангел Найденов. 

"Доколкото аз четох Митрофанова е сестра на втория човек в партията на Жириновски, тоест в този смисъл, тя има някаква специфика в поведението", каза проф. Тагарев. 

Оказва се, че всички служители на руското посолство у нас са изпратени от Москва, което не е честа практика за останалите дипломатически мисии, споделят още експертите.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички