Какво ще обсъжда Радев в Брюксел

Президентът ще участва в шестата Среща на върха на „Източното партньорство“

Какво ще обсъжда Радев в Брюксел | StandartNews.com

Президентът Румен Радев ще участва в шестата Среща на върха на „Източното партньорство“ и в заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Посещението на държавния глава в Брюксел ще продължи до 16 декември. 

На тези срещи на върха обикновено присъстват или държавните глави на страните, или правителствените ръководители. В тази последна среща за годината България ще бъде представлявана от президента Румен Радев, предава Нова.   

На заседанието ще бъдат обсъдени темите за цените на енергийните ресурси, партньорство в сигурността, както и борбата с разпространението на COVID-19. Неофициално се очакваше утре на Европейския съвет една от темите да бъде и присъединяването на Западните Балкани.

На масата са изключително критични въпроси, на които европейските лидери трябва да потърсят отговор. Като първи от тях е заплашителното разпространение на новия вариант на COVID-19 Омикрон. Европейските страни смятат да наложат общоевропейски рестрикции.

Очаква се всички европейски страни да се включат в обща регистрационна форма, която се попълва в момента от всеки пътуващ в държави като Италия или Белгия, но от сега нататък ще бъде за всички страни.

Другата важна тема, която ще се обсъжда, е за високите цени на енергийните източници, защото се очаква те не само да не се задържат, но и да продължават да се покачват в следващите месеци.

Основна тема ще е „Източното партньорство“. ЕС ще се срещне с държавите от Източния блок - Молдова и Украйна, а Беларус е била изключена от разговорите, въпреки че ще бъде обсъждана заради емигрантите, които пропуска към Европа.

Очаква се и отговорът на въпроса за Украйна, която да получи помощ от ЕС, както и заплахата от руски войски по границата й.

Европа обяви 17 милиарда помощ за Украйна, както и военна техническа помощ.

Вчера стана ясно, че България е потвърдила позицията си срещу започването на преговори за присъединяване на РС Македония към Европейския съюз заради спорните моменти в двустранните отношения, които Скопие, трябва да изчисти, като например "езика на омразата".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай