Какво притеснява министъра на отбраната

България има достатъчно много ресурс да ремонтира военна техника, каза Драгомир Заков

Какво притеснява министъра на отбраната | StandartNews.com

Очевидно решението на Народното събрание за оказване на военно-техническа помощ на Украйна, е компромисно. България има достатъчно много ресурс да ремонтира военна техника и това ще бъде тепърва процес на разговори.  Toва заяви военният министър Драгомир Заков в ефира на БНТ по повод 6 май -Денят на българската армия. 

 Той уточни, че българската армия изпълнява много задачи из цялата страна и е била готова за военен парад, въпреки че за поредна година няма такъв.  Драгомир Заков акцентира, че нямаме възможност да обменяме военно оборудване със съюзниците ни, защото нямаме такава законодателна възможност.

Между 6 и 30 млрд. лв. са необходимите средства за ускорена модернизация на армията, но въпросът е как се харчат средствата. Не е въпросът да купим нещо, а да купим способност, каза военният министър. 

Заков е притеснен от високия градус на публично говорене за войната в Украйна, което представлява риск за националната сигурност. Други страни-членки на НАТО, които изпращат военна помощ на Украйна не е елемент на публични дебат, посочи военният министър.  По думите му НАТО е гарант за нашата териториална сигурност. Която и да е държава сериозно трябва да си помисли дали България трябва да е цел за каквато и да било военна атака, изтъкна Заков. 

Той увери, че няма пряка военна заплаха за националната ни сигурност. Когато осъзнаваме рисковете и можем да противодействаме на тях, не са чак толкова сериозни.  Заков призова обществото повече да вярва на армията ни. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай