Вторник,

Какво каза Дончев за главния прокурор

От: Агенция Стандарт -
Какво каза Дончев за главния прокурор
A
A
A

„ГЕРБ биха подкрепили реформа в прокуратурата. Пребалансиране на правомощията на главния прокурор е необходимо”. Това каза пред БНР депутатът от партията Томислав Дончев. 

„Не би следвало да свеждаме съдебната реформа само до това. При модела прокуратурата да отиде към изпълнителната власт е ясно кой носи отговорността, но това съдържа потенциал за ескалиране на политическо противопоставяне. Пряк избор на главен прокурор от хората е демократично, но рисково. Риск има и ако Народното събрание избира главен прокурор”, обясни Дончев.

За възложената на БНБ задача от прокуратурата - да анализира кюлчетата и серийните номера на банкнотите евро, които се виждат на снимки от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, Дончев смята: „Когато има подозрения по отношение на висш държавен служител - бивш или настоящ, е хубаво да се провери всичко”, смята той.

Томислав Дончев е категоричен - за да е добро едно управление и да дава най-добрия резултат, то трябва да има качествена опозиция - „силна, компетентна, подготвена”. „Качеството на управлението зависи от това колко силна е опозицията. Ние имаме амбицията да бъдем такава. Основният ангажимент е да зареждаме управлението с висока доза реализъм. Властта е тежест”, каза той.

„Приветствам присъствието на повече млади хора в политиката. Редно е човек да бъде толерантен към младостта, към липсата на опит, но не и толерантен към мързела. Когато коментираш по дадена тема, е хубаво да се подготвиш предварително”, заяви Дончев.

За мораториума върху цените на тока, парното и водата Дончев подчерта, че след решение на ръководството на групата са отправили предложението. „Предложението беше композирано в пленарна зала и беше подкрепено с конституционно мнозинство. Мораториумът не е дългосрочното решение. Зависи какви други мерки ще се вземат в енергетиката”, допълни той. 

Народният представител от ГЕРБ изказа и мнение по случая „Хемус”: „Очевидно има лице, с което МВР работи. Какви ги и вършило, дали става дума за вътрешнофирмена афера, или става дума за злоупотреба със средства - не мога да кажа. Има нещо нередно, но какво е то, трябва да се установи. На мен ми прилича на вътрешнофирмена афера. Това, че някой в ролята си на изпълнител е теглил, събирал, внасял от плащанията, не му променя ангажимента към това, за което има договор”, уточни Дончев.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички