Какво каза Байдън на Радев и президентите от Б9? (ОБНОВЕНА)

Ключови послания на американския президент

Какво каза Байдън на Радев и президентите от Б9? (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин направи голяма грешка, като обяви, че Москва излиза от договора за контрол на ядрените оръжия "Нов СТАРТ". Това заяви американският държавен глава Джо Байдън пред президентите на 9-те държави от т.нар. "източен фланг", сред които е и Румен Радев.

Ключовата среща се провежда в Полша, където Байдън вчера произнесе знакова реч.

"Вие сте на първа линия в нашата колективна отбрана", обърна се към държавните глави на Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, България, Латвия, Литва и Естония Байдън, предаде БНТ.

"Източният фланг на НАТО е предна отбранителна линия", заяви още Байдън на срещата на високо равнище на държавите от Букурещката деветка.

Преди разговорите си с лидерите от Б9 Байдън заяви, че САЩ ще защитават "буквално всеки сантиметър от НАТО".

Той подчерта, че САЩ многократно са се активизирали, за да предоставят критична помощ за сигурността на Украйна, както и критична подкрепа за "буквално милиони" бежанци.

Излизането на Москва от договора Нов СТАРТ вече бе одобрено от държавната Дума - руският парламент и от съвета на федерациите.

Преди разговорите си с лидерите от Б9 Байдън заяви, че САЩ ще защитават "буквално всеки сантиметър от НАТО".Държавите от Б9 са "фронтовата линия" на колективната отбрана на НАТО, както и "за свободата на демокрациите в Европа и по света," добави Байдън.Той заяви, че САЩ многократно са се активизирали, за да предоставят критична помощ за сигурността на Украйна, както и критична подкрепа за "буквално милиони" бежанци. 

Кремъл твърди, че възприема НАТО, която скоро може да се разшири с Швеция и Финландия, като екзистенциална заплаха за Русия.Не всички страни от Букурещката деветка са готови още да подкрепят Украйна, отбелязва Ройтерс. Това се отнася най-вече за Унгария, която не е съгласна с някои от санкциите на ЕС срещу Русия. Наред с Турция, тя е другата държава членка на НАТО, която още не е ратифицирала приемането на Швеция и Финландия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай