Какви ще са новите санкции срещу Русия. Говори Генчовска

Министърката участва на редовното месечно заседание на Съвета "Външни работи" на Европейския съвет в Люксембург

Какви ще са новите санкции срещу Русия. Говори Генчовска | StandartNews.com

Шестият пакет европейски санкции срещу Русия заради войната в Украйна е вероятно да стане факт в края на май, когато ще има извънредна среща на европейските лидери в Брюксел.

Това заяви българският министър на външните работи Теодора Генчовска, която участва на редовното месечно заседание на Съвета "Външни работи" на Европейския съвет в Люксембург. 

"Нормално е вече да се върви към едни тежки санкции по отношение на вноса на газ и петрол. Темата е изключително чувствителна за България. Отново ще се търси решение в рамките на коалицията, дори и на по-високо ниво", коментира министърката, цитирана от БНР.

"Други санкции по всяка вероятност ще бъдат насочени към предотвратяване на дезинформацията, която се разпространява от руските медии. Ще има много големи санкции върху руските медии, както и финансови санкции, както и индивидуални санкции. Ще бъде разширен списъкът с персоналните санкции", разкри още тя какво обмислт да правят на върха в ЕС.

На Съвета на външните министри от Евросъюза е било потвърдено, че блокът ще продължи да оказва помощ и съдействие на Украйна във всички сфери, сред които отбранителни способности - оръжия, както по-рано съобщи Борел, социална и хуманитарна помощ, и прием на бежанци.

Била е обсъдена и ситуацията в Западните Балкани в контекста на руската военна агресия в Украйна и необходимостта от засилен ангажимент към партньорите в региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай