Четвъртък,

Какъв е новият ни премиер? Ключово мнение на Иван Костов

От: Редактор -
27327
Какъв е новият ни премиер? Ключово мнение на Иван Костов
A
A
A

Бившият премиер Иван Костов изрази положително впечатление от първоначалната работа на правителството с министър-председател Кирил Петков. Пред Дарик радио той открои новия стил в политическия живот, зададен от коалицията, сформирала правителство с мандата на "Продължаваме промяната".

,,Полека-лека като че ли нещо се променя. Виждам положителна промяна, говоренето на тези хора е друго в сравнение с това, на което бяхме свикнали 12 години. Не е езикът на улицата, не е мутренският жаргон, не е бабаитско поведение. Може да правят грешки в очите на техни критици, но езикът, думите, поведението, смисълът е друг. Може някой да не е съгласен с Петков, но той непрекъснато застава и говори със съдържателни слова, не ни праща в уличен сленг да се чудим какво да мислим. Думите му са ясни, прости'', коментира Костов.

Когато го атакува неговата опозиция, тогава е на прав път, но ако го атакуват негови съмишленици - хора, които милеят и са гласували за него, е съвсем друго. Трябва да може да направи тази разлика. Не всяка атака е доказателство, че си на прав път, каза премиерът в периода 1997-2001 г.

,,Трябва да се мисли един-два хода напред. Добре, казваш тези неща и какво ще се случи? Много лесно беше да се предвиди какъв ще е отговорът на прокуратурата. Така колелото отново се затвори в изпълнителната власт, сега вече с активна позиция на прокуратурата.

Какво ще стане в следващия ход - МВР сега трябва да отговори има ли данни и защо ги е крило, ако има данни, защо не е работило по тях, защо е оставило да изстинат следите, ако е така. Всички минуси отиват в изпълнителната власт отново.

Всички ще повтарят това, забравяйки нещо много важно, прокуратурата има разследващи функции по Конституция, тя е разследващ орган, управлява разследването, следователите. Вината пак е в прокуратурата, но това ще е в очите на малцина просветени, които познават Конституцията'', разясни още Костов.

Според него, ако правосъдният министър Надежда Йорданова поиска процедура за освобождаване на Иван Гешев, тя е обречена, щом е в ръцете на този ВСС и изглежда по-благоразумно такава да бъде внесена при следващ негов състав.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички