Как София и Скопие ще обсъждат миналото? Говори Илхан Кючюк

Според Кючюк договорът от 2017 е успешен, като е поставил определени проблеми

Как София и Скопие ще обсъждат миналото? Говори Илхан Кючюк | StandartNews.com

Френското предложение бе прието в парламента на Република Северна Македония, а двустранният протокол бе подписан вчера в Министерството на външните работи у нас.

Българският интерес е защитен, това е успех и за двете дипломации, каза в интервю за БНТ Илхан Кючюк - евродепутат, постоянен докладчик на Европейския парламент за РСМ и съпредседател на АЛДЕ.

"Не трябва да се търси кой е победител или кой е загубил в този много дълъг разговор", подчерта той.

Според Кючюк договорът от 2017 е успешен, като е поставил определени проблеми, но е и дал възможност да започне сложният разговор за миналото, който минава и през разговора за бъдещето.

"Ние подписваме договорите спрямо конституцията на България и спрямо конституцията на Северна Македония. Вероятно и под този протокол, под който вчера са сложили подписите министрите, г-жа Генчовска, като български министър на външните работи, се е подписала под частта, която се казва български език спрямо конституцията на Република България, и македонски език спрямо конституцията на Република Северна Македония. В 21-ви век да оспорваме идентичността и езика на който и да е било ми се струва просто неевропейски, а е несъстоятелно", отбеляза Илхан Кючук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай